Onderstromen


Recensie Onderstromen door Inge Brunnekreef:
Achter de gesloten deuren van het perfecte gezin heerst de angst

Huiselijk geweld

Ik ben de blog In de boekenkast dankbaar voor het ontvangen van het exemplaar Onderstromen van Nora Roberts. Ondanks dat Nora Roberts veel boeken heeft geschreven en heel bekend is, is dit voor mij toch het eerste boek dat ik van haar lees. Wat heb ik genoten van dit boek en ik ga zeker meer van haar lezen.

In het boek Onderstromen komt het thema mishandeling aan bod en Roberts heeft hier een prachtig verhaal omheen geschreven.
Het gezin Bigelow woont in het plaatsje Lakeview en lijkt een normaal en gelukkig gezin. Vader Graham is een succesvol arts en samen met zijn vrouw Eliza hebben ze twee kinderen, Zane en Britt. Zane is dol op honkbal en wil dolgraag profhonkballer worden, maar zijn vader wil dat hij ook arts wordt. Voor de buitenwereld lijkt het een normaal gezin, maar niets is minder waar. Binnen de gesloten deuren is de vader echt een tiran en heeft hij losse handjes. Eliza wordt vaak mishandeld, maar lijkt het allemaal wel goed te vinden. Ook worden de kinderen geestelijk mishandeld en gekleineerd om het kleinste ding. Niets is in zijn ogen goed. Het loopt volledig uit de hand wanneer Zane een paar minuten te laat thuiskomt van een schoolfeest. Zane probeert zijn zusje Britt te beschermen, maar vangt hiervoor zelf de klappen op. Vanaf dit moment houdt Zane een dagboek bij met alles wat er gebeurt. Wie weet komt dit ooit eens van pas.

Nora Roberts schrijft vlot, met een flinke portie romantiek en de nodige spanning. Deze afwisseling maakt dat het boek erg vlot leest. Ook heb ik genoten van de prachtige beschrijvingen van de omgeving en het werk in de tuinen wordt ook prachtig omschreven.

Het boek bestaat uit vier delen. In het eerste deel neemt de auteur je meteen mee in het verhaal en laat het je niet meer los. Met veel gevoel beschrijft Roberts het leven van Zane, vanaf zijn jeugd tot aan zijn loopbaan als advocaat. Ook het leven van de andere personages heeft de auteur goed neergezet, vooral het leven van Darby, die ook een grote rol speelt in het verhaal. Haar leren we kennen in het tweede deel. Ook zij kent huiselijk geweld en is hierdoor verhuisd. Ze komt terecht in Lakeview, waar ze een huisje huurt op het park van Emily, de tante van Zane en Britt. Zij heeft een groot deel van de opvoeding van hen op zich genomen. Darby is tuinarchitect en neemt alle tuinen van de huisjes onder handen. Zo leert ze Zane kennen en ze krijgen een relatie.

Het verhaal kent meerdere personages zoals tante Emily, rechercheur Lee Keller, verpleger Dave Carter en de vele inwoners van Lakeview. Doordat de vele personages zo goed zijn uitgewerkt, levert het geen probleem op tijdens het lezen. Ook wordt het uit verschillende perspectieven verteld, wat zorgt voor variatie.

In deel drie en vier versterken de relaties zich en lees je hoe ze er voor elkaar zijn en voor elkaar klaarstaan ondanks eigen verdriet, pijn en angst.
De spanning wordt goed opgebouwd en je voelt dat er iets staat te gebeuren. Doordat er veel wordt weggegeven in het verhaal, is het snel duidelijk wie en waarom er wraak wil nemen. De plot is spannend en goed opgebouwd maar niet echt verrassend.

Ik heb enorm genoten van Onderstromen, een boek over huiselijk geweld.
De spanning was er wel, maar niet zoals ik in een thriller gewend ben . Ik vind het dan ook meer een roman met een vleugje spanning. Hierdoor geef ik het 4 sterren.

★★★★
Titel: Onderstromen | Leesfragment | Auteur: Nora Roberts | Uitgeverij: Boekerij | Categorie: Thrillers, Detective | Uitvoering: paperback of E-book | 480 pagina’s | ISBN13: 9789022586211 | Verkrijgbaar sinds: april 2019 | Recensent: Inge Brunnekreef | Datum recensie: 17-6-2019 | Prijs max.: € 16,99 | Bestellen