Vind haar


Recensie Vind haar door Fany van Hemelen:
Lisa Gardner heeft zich laten inspireren door een online FBI-artikel van de afdeling slachtofferhulp om deze psychologische thriller te bedenken.

Citaat: Overleven is geen bestemming maar een reis. Overlevers, waar ook ter wereld, dit boek is voor jullie.

Deze boodschap op het einde van het boek was er één die mij echt raakte. Ik ben zelf ook ooit slachtoffer geweest van geweld en hoewel mijn ervaring totaal anders was, begreep ik maar al te goed hoe diep pijn en angst zich kunnen ingraven in je geest en je persoonlijkheid kunnen veranderen. Misschien heb ik daarom net wat meer voeling met deze problematiek en sprak deze thriller mij nog meer aan.

Hoe Lisa Gardner zich inleefde in het denkpatroon van slachtoffers en daders vond ik indrukwekkend. Ze wou met dit boek laten zien hoe moeilijk doorgaan is, nadat je eigen ik je afgenomen werd. Jammer genoeg is het niet zo dat deze mensen thuiskomen en na hun beproeving weer gewoon doorgaan met hun gewone leventje. Als je zo beschadigd bent, lijkt het alsof je niet meer bestaat. Nee, dan moet je terug op zoek naar wie je vroeger was, om dan opnieuw elk puzzelstukje op de juiste plaats te leggen, waarna je opnieuw kunt beginnen.

Een zevenentwintigjarig meisje wordt onder het bloed aangetroffen bij een “monster” dat zij koelbloedig uitgeschakeld heeft. In het begin is het niet duidelijk wie deze schijnbaar apathische jongedame is, maar wanneer psycholoog en slachtofferspecialist John Keynes bij het onderzoek opduikt, komen de afgrijselijke feiten naar boven. Vijf jaar geleden is zij bevrijd uit de handen van een ander beest. Deze, op seks en macht beluste man, terroriseerde en boetseerde Flora naar zijn waanzinnige wens. Blijkbaar was John haar begeleider om dit trauma te verwerken en na al die tijd heeft hij nog steeds een speciale band met Flora en haar familie.
De gruwel toen was onvoorstelbaar en de eigenzinnige supervisor D. D. Warren denkt dat Flora nu misschien zelf de uitlokker van het nieuwe geweld was. Al snel wordt duidelijk dat de man die de Flora van nu aanviel, tot helse dingen in staat was en volgens haar heeft hij nog andere vrouwen vermoord. Flora is, na meer dan een jaar lang onderdrukt en verkracht te zijn, duidelijk niet meer de oude. Het lijkt alsof ze nu zelf op slechteriken jaagt en tot gevoelens is het meisje, dat vroeger met vossen speelde en genoot van elke dag op de boerderij, precies niet meer in staat.
Als Flora zelf verdwijnt, wordt het boek ondraaglijk spannend.

Het team van D. D. Warren gaat samen met John Keynes en met de hulp van Flora’s moeder op zoek naar de afgrijselijke waarheid.
Een klopjacht op een nieuwe krankzinnige start met frustrerend politiewerk en alsmaar meer vragen en geen antwoorden.Tijdens het wanhopige onderzoek komen vreselijke dingen aan het licht en uiteindelijk lijkt het alsof iedereen in het duister blijft tasten.

Met deze thriller heeft Lisa Gardner een boek geschreven dat mij niet meer losliet. De openingszin over een meisje in een lijkkist, de cursieve stukken over hoe Flora veranderde in Molly en het spannende stuk over de zoektocht naar haar samen met alle verrassende plotwendingen maken van Vind haar een briljant opgebouwde emotionele thriller. Ik voelde de angst en haat zo van de pagina’s afspatten. Hiernaast werd de machteloosheid en pijn van de achtergebleven familie, die ook slachtoffer is, zeer goed geschetst waardoor het verhaal nog meer impact had.

Vind haar is fictie, maar het is ontstaan uit actuele gebeurtenissen en zo beeldend en met diepgang geschreven dat het voelt alsof het echt is..

Zomerlezen juni 2019

★★★★★
Titel: Vind haar | Auteur: Lisa Gardner | Uitgeverij: Cargo | Categorie: Crimezone, Thrillers | Uitvoering: paperback of E-book | 432 pagina’s | ISBN13: 9789023454984 | Verkrijgbaar sinds: mei 2017 | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 28-06-2019 | Prijs max. €20,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.