Liefde zonder oordeel


Recensie Liefde zonder oordeel door Sheila Vermeulen:
De moed vinden om echt te leven.

Miriam werkt als vrijwilliger op de dagopvang van een verzorgingstehuis. Het is misschien niet helemaal wat ze zou willen, maar na alles wat ze heeft meegemaakt, zit er waarschijnlijk toch niet meer in. Het overlijden van haar vader en een traumatisch verleden hebben een grote stempel op haar leven gedrukt. Overleven was nu eenmaal belangrijker dan een toekomstdroom.

Haar werk in het verzorgingstehuis biedt weinig uitdaging en de dagen gaan in een vast patroon voorbij. Dat alles verandert op de dag dat Gideon de dagopvang wordt binnengereden. Gideon is jong, knap en zit, na een zwaar ongeluk, in een rolstoel. Hij kan niet bewegen, praten en maakt geen contact. Toch wordt Miriam naar Gideon toegetrokken.

“Ik slik een brok in mijn keel weg. Hij is nog zo jong, dan kan dit toch niet zijn toekomst zijn? Iedereen kan beter worden, toch? Anders is het leven hopeloos. Direct hoor ik weer in mijn achterhoofd dat stemmetje dat me uitscheldt voor dom, naïef kind.”-Anne May

Op de een of andere manier lukt het Mirjam om contact met Gideon te maken. Maar er zijn geheimen die de onderlinge band, die zich begint te vormen, in de weg kunnen staan. Zal het Mirjam en Gideon lukken om zonder oordeel naar elkaar te kijken?

Liefde zonder oordeel van Anne May is een sensitieve new adult novelle die mooi buiten de gangbare paden wandelt.

Anne May laat in haar verhaal heel wat (maatschappelijke) thema’s voorbijkomen. In eerste instantie had ik zelfs het gevoel dat het er misschien te veel waren voor een novelle. Maar hoe verder je in het verhaal vordert, hoe meer dat juist heel erg op zijn plaats blijkt te zijn.

Liefde zonder oordeel is eigenlijk best een beetje raadselachtig. Het verleden van zowel Gideon als Miriam ontvouwt zich in een rustig tempo. Waarbij vooral het verleden van Miriam lange tijd onduidelijk blijft. Anne May houdt hiermee de aandacht van de lezer goed bij het verhaal en laat deze, ook in het heden, raden naar wat er precies speelt.

Het verleden van Gideon leren we vooral kennen door middel van zijn gedachten. Via Miriam kunnen we lezen hoe zijn leven er in het heden uitziet. Het contrast tussen wie hij was en wie hij nu is, wordt op deze manier goed duidelijk gemaakt. Het verhaal van Miriam speelt zich juist veel meer in het moment af. Doordat je hun levens op deze manier, via beide personages, kunt volgen, voel je je dan ook al snel betrokken bij Gideon en Mirjam.

Liefde zonder oordeel van Anne May gaf mij aan het einde helemaal niet het idee dat ik een novelle gelezen had. Door alles wat er voorbij is gekomen, had ik na de laatste zin het gevoel dat ik een dik boek dichtsloeg, waar ik volop van heb genoten.

★★★★
Titel: Liefde zonder oordeel | Auteur: Anne May | Dutch Venture Publishing | Categorie: New Adult | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 130 pagina’s | ISBN13: 9789492585660 | Verkrijgbaar vanaf: 25-01-2021 | Recensent: Sheila Vermeulen | Datum recensie: 04-01-2021 | Prijs: €12,50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.