Blad in de wind


Blad in de windRecensie Blad in de wind door Pierre Peeters:
De wereld door de ogen van een uitwaaierende krant!

De Colombiaanse kunstenaar José Sanabria en de Argentijnse illustrator en auteur Maria Laura Diaz Dominguez hebben met Blad in de wind vormgegeven aan een heel apart prentenboek, dat door Paul Verrept werd vertaald.

Het hoofdpersonage in dit leuke prentenboek is een krant die haar eigen verhaal vertelt. We volgen de krant vanaf het ogenblik dat ze wordt gedrukt/geboren, vervolgens wordt uitgevoerd naar de verschillende krantenstalletjes waar de kranten door lezers worden gekocht en meegenomen…één exemplaar uitgezonderd dat volledig uitwaait boven de stad waardoor de krantenbladen bij verschillende personen terechtkomen.

José Sanabria verzorgde de mooie kleurrijke illustraties die een voor een pareltjes zijn. Figuren getooid in een 19e-eeuwse kledij, paard en kar als vervoermiddel, hoge hoeden en zonneparaplu’s, karig bemeubelde kamers sieren de fijne prenten. Ze deden mij onmiddellijk denken aan de miniatuurschilderijtjes van Zuid-Amerikaanse schilders.

De illustraties zijn quasi pagina vullend met daaronder een heel korte tekst. De tekeningen en de bijhorende tekst vullen elkaar naadloos aan. Het is een heel geschikt (voor)leesboek waar de (voor)lezer met zijn eigen fantasie een heel mooi verhaal kan maken, dat telkenmale zal verschillen. Telkens als ik het boek herlas en de fraaie prenten weer bekeek, ontdekte ik nieuwe onderwerpen die mijn fantasie aanwakkerden.

Door de ogen van de wegvliegende bladen leren we mensen van verschillende pluimage, intellect en achtergrond kennen. Het was mooi om zien hoe ieder persoon een krantenpagina anders bejegende en gebruikte. In de meeste gevallen werd de pagina als gebruiksvoorwerp aangewend tot de laatste pagina uiteindelijk wordt gelezen en iemand dolgelukkig maakt.
Het boek heeft een handig formaat en op de cover prijkt een lachende man die de krant leest. Leuk vond ik het eerste tussenblad waar een dame met veel plezier een krantenblad ziet komen aanwaaien en waar op het laatste tussenblad diezelfde dame uit de krant een vlieger vouwde en laat wegvliegen.

Blad in de wind is een boek waar kleuters en eerste lezers samen met de ouders en grootouders heel veel plezier aan kunnen en zullen beleven.

Voor het concept, voor het fijne onderwerp, voor de mooie tekeningen en het prachtige verhaal met onderliggende boodschappen waardeer ik dit prentenboek, dat ik aan iedereen kan aanraden, heel erg graag met vijf sterren.

Tiptoe logo

★★★★★
Blad in de windTitel: Blad in de wind | Oorspronkelijke titel: Una hoja en el viento | Auteur: José Sanabria & Maria Laura Diaz | Uitgeverij: TIPTOE Print | Categorie: prentenboeken – voorleesboeken | Leeftijd: 4 plus | Verkrijgbaar als hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789463880558 | Verkrijgbaar sinds: juni 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 29-06-2021 | Prijs: €17.00 | Bestellen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.