Met de bus


Recensie Met de bus door Fany van Hemelen:
Met de bus van Marianne Dubuc is een schattig en grappig prentenboek. Dit past perfect in de Kinderboekenweek, die dit jaar als thema: voertuigen heeft. Uitgeverij Querido heeft er een prachtige hardcover van gemaakt en niet alleen kinderen zullen geraakt zijn door dit fantasierijke prentenboek.

Helemaal alleen stapt een meisje voor de eerste keer op de bus. De bezorgde mama laat haar hand los en laat haar met de nodige zorg, zoals het meegeven van een warm jasje, alleen haar ding doen. Hoewel alleen? Op de bus ontdekt het meisje van alles en ontmoet ze interessante passagiers. Onderweg komen ze door verschillende landschappen, zoals bijvoorbeeld het bos en tijdens de rit kijkt het meisje haar ogen uit. De passagiers van de bus zijn dieren die zich als mensen gedragen. Onderweg komt er een hele wereld tot leven voor het nieuwsgierige en onbevreesde meisje. Alle dieren doen dingen, zoals mensen ook activiteiten ondernemen. Er is een luipaard dat heel de busrit slaapt, er wordt aan een kast gesleurd en tussendoor wordt de krant op de bus gelezen.

Het fijne aan dit prentenboek is dat er wordt gespeeld met schakeringen. Bijvoorbeeld als de bus door een tunnel rijdt, veranderen de figuren ineens in schimmen. Daarna zijn de dingen niet meer zoals daarvoor, wat grappig is en voor chaos zorgt.

Het meisje en een jongen zijn de enige mensen op de bus en de andere personages zijn dieren. Dit is een prachtige weergave van hoe mooi verschillen kunnen zijn en dat je van elkaar kunt leren of samen kunt delen. Diversiteit, vriendschap, behulpzaamheid, samenwerking en durf zijn allemaal thema’s die op een eenvoudige manier verwerkt zijn in dit boek.

Met potlood komt er een mooi verhaal tot leven over het meisje dat op Roodkapje lijkt. Op haar bustrip deelt ze een koekje met Wolfje, krijgt ze een bloem en helpt ze zelfs samen een dief aanpakken.

Met de bus is uitgevoerd in een langwerpig formaat zoals een bus en straalt rust en zachtheid uit door de subtiele potloodtekeningen. In het prentenboek staan vele details, zoals bijvoorbeeld een dier dat de krant leest en het leuke is, dat wat op de cover van de krant staat, tips geeft over hoe het verhaal verdergaat.

Kinderen gaan houden van de lieflijke diertjes met hun mensenstreken. Uiteindelijk komt het meisje, zelfs zonder de stopplaatsen te tellen, bij haar bestemming aan en heeft ze heel veel te vertellen aan haar grootmoeder.

Met de bus is een heerlijk prentenboek waarbij voor kinderen heel veel te zien en te beleven valt. Ouders zullen, samen met hun kinderen of zelfs alleen, genieten van de prachtige potloodstreken. Voor de volwassenen zijn de boodschappen door de beeldende tekeningen ook erg waardevol om te delen met hun kinderen.

★★★★
Titel: Met de bus | Leesfragment | Auteur: Marianne Dubuc | Uitgeverij: Querido | Categorie: prentenboeken  | Uitvoering: hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789045123707 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Fany van Hemelen | Datum recensie: 07-10-2019 | Prijs: €15,99 | Bestellen