Berlage en een boef in het museum


Berlage en een boef in het museumRecensie Berlage en een boef in het museum door Jolanda Kalkman:
In de duinen, in zijn hol, woont Vos. Maar zijn hol is zo donker en saai. Hij wilt wel iets leuks aan zijn muur. Daarom rent hij naar het museum in de stad, want die staat vol kunst. Daar kan hij vast wel iets moois vinden! Maar helaas is het museum verboden terrein voor vossen. Daarom besluit Vos s’ avonds stiekem het museum in de gaan. Want dan is het museum leeg en heeft hij het rijk voor zich alleen. Of huist er stiekem toch nog iemand in het museum?

Berlage en een boef in het museum is een schitterend prentenboek welke is uitgekomen in samenwerken met Uitgeverij Leopold en het Kunstmuseum Den Haag. Dit ter gelegenheid van de tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk.

Helaas zijn de musea op dit moment vanwege de coronamaatregelingen nog gesloten. Maar met dit prentenboek kan je samen met je kinderen toch alvast vertrouwd worden met het werk van Berlage en het kunstmuseum. Het prentenboek is geschreven en geïllustreerd door Georgien Overwater. Kenmerkend aan haar tekeningen zijn de zwierende bewegingen die erin zitten.

Zodra je het boek openslaat maak je kennis met Hendrik Petrus Berlage. Hij was een beroemde architect die prachtige gebouwen ontwierp, waaronder ook het Kunstmuseum. Niet alleen het gebouw, maar ook het interieur en meubilair ontwierp hij. En daar had hij een bijzondere manier van meten voor bedacht!

In de illustraties van Georgien Overwater herken je dan ook gelijk het museum. Maar dat niet alleen. Ook de beroemde stukken die je in het museum kan bewonderden, zoals onder andere Delfts aardewerk en chinees porselein en het werk van Mondriaan, Appel en Rietveld, staan erin getekend, op een manier dat je ze gelijk herkent, terwijl Georgien Overwater haar manier van illustreren bewaard is gebleven.

Ik heb Kunstmuseum Den Haag samen met mijn zoon (nu 14) een aantal keer bezocht. Daarom weet ik dat de weergave van de stukken en het gebouw echt heel goed zijn gedaan.
Eigenlijk is dit prentenboek net als de Wonderkamers uit het museum. Je leert en ontdekt steeds iets nieuws!

Dit prentenboek heb ik samen met mijn dochter (5) gelezen en bekeken.
Annechien: “Het spook in het museum vond ik eerst een beetje eng, maar dit spook was een heel aardig spook. Hij zorgde er juist voor dat de Vos de schilderijen niet mee nam, want dat mag natuurlijk helemaal niet!”
Door het leuke verhaal rondom Vos, leren kinderen spelenderwijs stukken uit het museum te herkennen. En horen ze over Berlage, die in dit verhaal een spook is die over de kunstwerken waakt. Daarom lukt het de Vos niet om de echte kunstwerken mee te nemen naar zijn hol. Gelukkig heeft Berlage wel een goede oplossing voor Vos, zodat hij toch zijn hol kan opfleuren: hij neemt hem mee naar het speciale Kinderatelier!
Annechien: “Ik heb ook wel eens een eigen Appel gemaakt, net als Vos. Als het museum weer open gaat, wil ik ook een keer naar het Kinderatelier. Dan ga ik een Mondriaan maken, of gewoon iets anders moois. En dan ben ik ook een echte kunstenaar!”

Ik kan je verklappen dat je na het lezen van dit prentenboek eigenlijk het liefst gelijk het Kunstmuseum zou willen bezoeken om na afloop samen met je kinderen zelf ook de mooiste dingen te gaan maken! Hopelijk is dit spoedig weer mogelijk. In elk geval kan je nu alvast genieten van dit leuke, informatieve prentenboek.
Leopold

★★★★★
Berlage en een boef in het museumTitel: Berlage en een boef in het museum | Inkijkexemplaar | Auteur en Illustrator: Georgien Overwater | Uitgeverij Leopold in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag | Categorie: prentenboeken , kunst | Verkrijgbaar als: hardcover | 32 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789025879174| Verkrijgbaar sinds: 17-02-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 07-04-2021 | Prijs: €15,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.