Knutselen met hout


Recensie Knutselen met hout door Jolanda Kalkman:
Hout is een spannend en veelzijdig materiaal. Toch is het ene stuk hout niet hetzelfde als het andere stuk hout. Dus voordat je erop los hamert en zaagt, is het handig om te onderzoeken hoe jouw stuk hout aanvoelt en wat zijn eigenschappen zijn, zodat je het voor het juiste knutselproject kunt gebruiken.

Voor het maken van de kunstwerken uit dit boek heb je zoals de titel al doet vermoeden, hout nodig. Dit kan hout zijn dat je gevonden hebt in de natuur of tussen de reststukken in de bouwmarkt. Maar ook in huis kun je stukjes hout vinden, denk bijvoorbeeld maar eens aan een houten wasknijper.

In dit boek staan meer dan 150 creatieve knutselideeën die je allemaal kunt maken met het hout dat jij ergens gevonden hebt. Let wel op wanneer je op zoek gaat naar hout in het bos. Stukken schors, takken of achtergebleven houtschijven mag je mee naar huis nemen, zolang het niet te veel is. Maar je mag nooit zelf takken van bomen afzagen of aftrekken! En vind je een mierenhoop, ga er dan niet in roeren met een stok, maar bestudeer de ijverige mieren die aan het werk zijn.

Om met hout aan de slag te gaan heb je wel gereedschap nodig. Een schaar mag nooit ontbreken in een knutselatelier, maar schuurpapier, zagen, boortjes, vijlen en hamers zijn ook erg handig. Maar pas op voor de splinters! Om je kunstwerkje nog mooier te maken heb je verf nodig of houtwas.

Wanneer je van alles bij elkaar hebt verzameld, kun je aan de slag. Je komt in dit boek zo ontzettend veel leuke ideeën tegen. Stukken hout uit het bos tover je zo om in (fantasie)dieren. Een stok wordt een kabouter. Een stukje tak een bonte vogel.

Een eigen vlot bouwen vinden alle kinderen leuk om te doen. Met een stukje jute of stof geef je je vlot een zeil. Daarna komt het spannendste moment, zou het blijven drijven?

Maar je kunt natuurlijk ook uit planken en platen van alles zagen. Zaag met een figuurzaag je eigen tangram uit. Of maak een mooie trekpop. Hiervoor heb je wel splitpennen nodig. Heb je een tuin of een balkon, maak dan een mooi vogelhuisje. Vind je het leuk om met spijkers aan de slag te gaan? Dan kun je een spijkerboom maken. Of maak met wasknijpers je eigen tafelvoetbalspel. Tot slot onze favoriet: de schattige haasjes en schaapjes van houtwol!

Foto: Jolanda Kalkman

Alle knutselideeën in dit boek hebben een eenvoudige maar duidelijke uitleg die voorzien is van een aantal stappen. Van elk idee is een mooie kleurrijke foto opgenomen. Zo krijg je een idee hoe het eruit kan komen te zien. Ook helpt het je op weg om zelf op een leuk idee te komen. Op bladzijde 4 en 5 staan de knutselideeën verdeeld in 4 groepen. Zo kun je kijken wat je met jouw gevonden hout het beste kunt maken.

Het hele boek Knutselen met hout is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Tot aan de laatste bladzijde, deze is gericht aan de volwassenen. Hier word je als ouder of begeleider (of als jongere) uitgedaagd om met de kinderen mee te knutselen en spelen. Want dit is echt niet moeilijk. Wanneer je door dit boek heen bladert, word je vanzelf zelf ook super enthousiast om aan de slag te gaan. Dit is uiteindelijk het hele doel van het boek. Daarom waardeer ik hem op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Knutselen met hout | Auteur: Sabine Lohf | Uitgeverij De Vier Windstreken | Categorie: knutselboek | Thema’s: knutselen, houtbewerking | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 164 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789051167597 | Verkrijgbaar sinds: september 2019 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 05-05-2020 | Prijs: €19,95 | Bestellen