Aap & Mol in museum Panorama Mesdag


Recensie Aap & Mol in museum Panorama Mesdag door Jolanda Kalkman:
Gouden boekjes serie

Aap en Mol zijn samen een dagje op stap in Den Haag. Ze zijn een beetje moe, want ze hebben al zoveel gelopen en gezien. Daarom stelt Aap voor om uit te gaan rusten op het strand. Maar juist dan begint het te regenen. Gelukkig weet een grote meeuw die alles heeft gehoord raad: “Ik weet een strand waar het nooit regent! Kom maar mee.”

In dit gouden boekje bezoeken Aap en Mol Panorama Mesdag. Een bijzonder museum met een uniek schilderij. Door zijn ronde vorm en de donkere gang die toegang geeft tot het schilderij, lijkt het net alsof je zelf midden in het schilderij terecht bent gekomen.

Helaas is het museum op dit moment door de lockdown niet te bezichtigen. Maar op de website http://www.panorama-mesdag.nl kun je wel online een kijkje nemen. Je kunt daar kijken of je net als Aap en Mol de bijzonderheden uit het boekje kunt vinden op het doek en ze van dichtbij bekijken. Zie je bijvoorbeeld Sientje zitten? Daar onder die witte parasol? Sientje is de vrouw van Mesdag en kreeg een mooi plekje op het schilderij. Mol vindt dat ze prachtig kan schilderen!
Ook zie je heel veel soldaten op paarden. Dat heet een cavalerie. Maar het was niet Mesdag die de cavalerie op het doek heeft geschilderd, maar een goede vriend, Breitner, omdat hij zo goed paarden kon schilderen.

Mol en Aap zijn zo lang op het strand, dat het al donker begint te worden. Zij zien de ruiters nog
net wegdraven. Plotseling is Mol Aap kwijt. Gelukkig heeft de meeuw hem gezien. Hij zwemt in de zee. Wanneer je heel goed naar het schilderij kijkt, lijkt het net alsof er ook daar echt mensen aan het zwemmen zijn. 

Ik heb dit boekje aan mijn dochter (5) voorgelezen. Samen hebben we ook goed naar het schilderij gekeken. Het leuke is dat ze op deze manier vertrouwd raakt met het werk van Mesdag. Ik weet dat ik als kind ook een keer ben wezen kijken. Ik vond het erg bijzonder, maar wel jammer dat ik er niet meer over wist zodat ik gedetailleerder ernaar kon kijken. Nu kan ik niet wachten om mijn dochter het schilderij in het echt te laten zien en haar te vragen of ze nog weet hoe die speciale boten met platte bodem heten of wat de naam van het schilderij is. Natuurlijk laat ik haar ook Sientje zoeken.

Zowel het verhaal als de tekeningen van Aap en Mol zijn gemaakt door Gitte Spee. Het verhaal is leuk geschreven. Er zit zelfs een beetje spanning in. Aap en Mol maken samen een leuk avontuur mee, maar het is niet voor het eerst dat ze op avontuur zijn gegaan. Want inmiddels is er rondom Aap en Mol een hele serie leuke boeken uitgekomen.
De illustraties vind ik erg goed. Gitte Spee heeft kleine stukjes uit het schilderij op haar eigen manier in het boekje getekend, maar nog zo, dat je ze in het origineel kan herkennen. Dat vind ik extra leuk, omdat je zo kinderen kunt leren kijken. Eerst in het boekje, van dichtbij en daarna van een afstandje op het grote doek.

Het Gouden boekje Aap & Mol in Museum Panorama Mesdag is een leuke kennismaking voor jonge kinderen met dit bijzondere schilderij. Nu is het fijn om het thuis te lezen en op de site te kijken. Maar zodra het weer mag, is het natuurlijk het allerleukste om het schilderij in het echt te gaan bewonderen. Ik waardeer het boekje op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Aap & Mol in Museum Panorama Mesdag | Inkijkexemplaar | Auteur: Gitte Spee | Illustrator: Gitte Spee | Uitgeverij Rubinstein | Categorie: prentenboeken | Leeftijd: 3 plus | Thema: kunst | Verkrijgbaar als: Hardcover | 32 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789047628576 | Verkrijgbaar sinds: januari 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 01-03-2021  | Prijs: €7,99  | Bestellen

Eén reactie

  1. Mijn zoon heeft dit boekje ook! Een heerlijk boekje 🙂 hij leest het zelf, hij houdt van grappige, kleine verhaaltjes waarin ook iets te weten te komen is. wij wonen best dichtbij het museum, dus zodra de lockdown voorbij is, gaan we kijken 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.