Er lag een trommeltje in het gras


Recensie Er lag een trommeltje in het gras door Pierre Peeters:
De titel is eveneens de beginzin van dit fraaie prentenboek. Vervolgens zien we Sebas op zijn fiets en komen we te weten dat hij het trommeltje op een rommelmarkt kocht. Bij het naar huis rijden viel het spijtig genoeg uit zijn fietstas. 

Langzaam leren we de geschiedenis van het trommeltje en van zijn eigenaar(s) kennen. Waar komt het oorspronkelijk vandaan? Waar heeft het overal vertoefd? Ooit was het van lieve Lientje die uitgroeide tot oma Lina. In haar jeugd verstopte ze een schat in het trommeltje, een schat die ze eigenlijk een beetje vergat. Welke schat zit erin verscholen? Wat zal er met de inhoud van het kleine valiesje gebeuren? Zal het trommeltje teruggevonden worden en wat zal er dan mee gebeuren?

Er lag een trommeltje in het gras is een heel leuk prentenboek met, uiteraard, het trommeltje als rode draad waarbij we constant springen van het heden naar het verleden en terug.

Het wisselende tijdsbeeld kan voor de kinderen misschien verwarrend overkomen, maar de bijhorende tekst op elke dubbele getekende pagina zal veel verduidelijking geven. De auteur koos in zijn teksten voor de weerkerende schuingedrukte en geel ingekleurde woorden daarvóór en daarná die aanduiden in welk tijdvak we ons bevinden. Alle tekst is kort, staat zowat helemaal op rijm en is makkelijk leesbaar en goed te begrijpen voor de jonge lezers of luisteraartjes.
Het boek leent er zich uitermate voor om de thema’s: tijd, geschiedenis, heden, verleden, reizen en herinneringen op een speelse manier aan de kinderen uit te leggen.

De tekeningen van illustrator Sanne te Loo zijn erg kleurrijk, realistisch en spreken tot de verbeelding, het zijn echte pareltjes. Naast het volgen en uitbeelden van de tekst, gaan ze diep in detail. De eerste dubbele illustratie toont het trommeltje liggend in het gras, waarbij in detail een rups, een libelle, een mug, een grasspriet, een zaaddoos van een paardenbloem… worden afgebeeld. Alle volgende prenten zijn een ware ontdekkings- en zoektocht naar bijzonderheden, details, frivoliteiten,…

Ze zijn ook heel sfeervol en herkenbaar. Ik genoot van de zoldertekening van oma Lina waar allerlei oude rommel – zoals een fonograaf, een waskom, een houten paard… – ligt. Het invallende licht creëert een bijzondere en speciale sfeer. De tofste tekening vond ik persoonlijk deze waar Sebas als opa Bas de volledige geschiedenis van de avonturen van het trommeltje chronologisch uittekende.

Telkens je het boek openslaat, zul je in de illustraties nieuwe details ontdekken. Als voorlezer kun je je volledig uitleven door o.a. duiding te geven over de voorwerpen, de kledij, het opgroeien, het bewaren van geheimen… Ik ben er zeker van dat het prentenboek meermaals zal worden opengeslagen en dat keer na keer de verwondering af te lezen is op de gezichten van de luisterende kinderen en ja zelfs van de voorlezer, wanneer nieuwe ontdekkingen worden gedaan.

Voor het sterk aansprekende verhaal, voor de fijne gestileerde prenten, voor het gedurfde switchen van tijdslijn en voor de mooie uitgave waardeer ik dit boek heel erg graag met vijf sterren.
★★★★★
Titel: Er lag een trommeltje in het gras | Auteur: Edward van de Vendel | Illustrator: Sanne te Loo | Uitgeverij Querido | Categorie: prentenboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 36 pagina’s | ISBN13: 9789045124889 | Verkrijgbaar sinds: 22-09-2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 19-11-2020 | Prijs: €15.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.