Komt oude kaas van oude koeien?


Komt oude kaas van oude koeien 3dRecensie Komt oude kaas van oude koeien? door Jolanda Kalkman:
Wijze weetjes

Soms komen jonge kinderen opeens met eenvoudige vragen waarop je gelijk antwoordt met: “Nee, natuurlijk niet!” Maar hoe zit het dan eigenlijk wel? Bijvoorbeeld Kun je spieren krijgen wanneer je spinazie eet? Kan een pit in je buik een boom worden? Of zijn rozijntjes bejaarde druiven? Deze en nog andere leuke kindervragen, samen met de uitleg, komen voorbij in dit informatieve leesboekje.

Komt oude kaas van oude koeien? Toen ik deze titel hardop voorlas aan mijn dochter van 5, was haar antwoord: “Ja, dat wil ik ook wel eens weten!” Toen ze dit boek in haar handen kreeg, wilde ze gelijk achter het antwoord komen. Maar bij het openen van het boek werd ze eerst blij verrast. Elke bladzijde bleek namelijk een uitvouwbladzijde te hebben. Na het lezen van de vraag kun je nog even samen fantaseren over het antwoord, voordat je achter het antwoord kunt komen.

Nog leuker is het dat elk antwoord begint met een onzinantwoord. Zo zou oude kaas niet van oude koeien komen, maar juist uit een hele oude kaasfabriek! Toen Annechien dit hoorde, kon ze haar lachen natuurlijk niet langer meer inhouden! “Dat kan toch helemaal niet?!” Gelukkig konden we nadat we uitgelachen waren, de echte uitleg lezen. Nu weet ze dus precies hoe het zit met oude kaas. “En ik vind oude kaas nog steeds het allerlekkerste!”

Wat ik zelf erg leuk vond, was de herkenning van sommige vragen. Als kind dacht ik inderdaad ook dat ik geen pitjes van een appel op mocht eten, omdat er anders een boom in mijn buik zou gaan groeien. Mijn zoon heeft zich wel eens hardop afgevraagd, waarom er een gat in een donut zit. Het zijn echt vragen die bij kinderen leven.


Het boek is gemaakt van stevig karton. Hierdoor lijkt het alsof het een peuterboekje is, maar de inhoud is dit zeker niet!

De tekst is geschreven door Katrijn de Wit. Ik vind vooral de opzet erg leuk. Door eerst een stukje onzin te lezen en pas daarna de werkelijke uitleg, ontstaat er een leuk gesprek tussen jou en het kind. Hierin kun je je kind lekker aan het denken (en lachen) zetten. Of zelf laten nadenken over het antwoord.

De illustraties zijn gemaakt door Inge Rylant en Laura Berans. Zij zijn erg goed in het abstraheren van de alledaagse wereld. Dit zie je terug in dit boekje, terwijl het nog steeds heel goed bij de tekst past. Dit maakt ook dat het boekje er heel bijzonder uit is komen te zien. Het is een klein kunstwerk geworden!

In deze serie zijn eerder de titels Kunnen bergen krimpen en Mag je haaien aaien  verschenen.

Komt oude kaas van oude koeien? is een leuk informatief boekje voor kinderen van 4 tot 8 jaar, dat kinderen aan het denken zet, laat lachen en uitleg geeft over hoe het eigenlijk zit. Het is ook leuk voor de ouders, omdat je samen met je kind kunt fantaseren over het antwoord. Daarnaast ziet het er kunstig uit, waardoor het boekje echt net even anders is. Ik waardeer het boekje graag op 4 sterren.
★★★★
Titel: Komt oude kaas van oude koeien? | Inkijkexemplaar | Auteur: Katrijn De Wit | Illustrators: Inge Rylant en Laura Bergans | Pelckmans Uitgevers | Categorie: Wijze weetjes 4-8 jaar | Verkrijgbaar als: Hardcover | 20 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789463832236 | Verkrijgbaar sinds: 9 oktober 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 16-11-2020 | Prijs: €15,- | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.