Waterwerelden


WaterwereldenDit boek neemt je mee op een ontdekkingsreis onder water. Het toont je een magische wereld, vol prachtige dieren en planten. De reis begint dicht bij huis bij de Waddenzee. Het grootste intergetijdengebied van zand, slik en wad ter wereld. Wanneer de zee zich terugtrekt, blijft er een banket van wormen en schelpdieren achter voor de vogels die er wonen. Daarna ga je op reis door de Phang Nga, waar de vochtige hitte je flink laat zweten. Maar er is zoveel moois te zien dat je dit al gauw vergeet: de mangroven zullen je betoveren met hun schoonheid. Maar er loert een groot gevaar: door het opwarmen van de aarde zal de zeespiegel stijgen en hierdoor zal de natuur onomkeerbaar verwoest worden.

Waterwerelden is een schitterend boek vol informatie over het leven in en bij het water. Door de zeer sprekende en kleurrijke illustraties van Mariana Rodrigues komt het boek echt helemaal tot leven. Ik vind dit heel knap gedaan. Als je alleen al naar de cover kijkt, krijg je het gevoel dat je de zeehondjes zo kunt aaien. De lichtinval zorgt voor diepte in de afbeelding. Het boek zuigt je als het ware naar binnen en maakt je nieuwsgierig naar de inhoud.

Dit werkt trouwens niet alleen bij mij als volwassene zo. Mijn dochter (6) mocht het boek uitpakken en haar eerste reactie was: “Wouw! Wat mooi!” Ze ging er gelijk mee op haar schoot zitten om erin te kijken. “Volgens mij is dit een informatieboek. Want er staat zo veel in!”

Na een heel enthousiast voorwoord van de auteur Alexander Kaufman, waarin hij hoopt dat dit boek ertoe bijdraagt dat iedereen die het bekijkt, jong en oud, de waterwereld begint te begrijpen en ervan leert houden. Pas dan zal de knop omgaan en gaan we ons realiseren dat er iets gedaan moet worden aan alle vervuilingen waaraan we ons schuldig maken.

Daarna volgt een uitleg over de samenstelling van het water, het zoutgehalte, de dichtheid, lichtinval, stromingen en druk. Het ontstaan van golven en getijden. Veel informatie die zeer interessant is, omdat het kort en bondig gebracht wordt.

Maar er wordt ook stilgestaan bij wat de dreiging van het opwarmen van de aarde met de kwaliteit van het water doet. Een heel belangrijke boodschap, waarvan ik hoop dat hij aankomt. Want dit boek laat vooral al het moois zien. Er had aan het einde best een voorstelling gemaakt en afgebeeld mogen worden van wat ons te wachten staat wanneer niemand zich iets aantrekt van alle klimaatsveranderingen. Dan was de boodschap misschien nog harder aangekomen in plaats van dat het nu steeds een klein beetje wordt aangetipt.

Na al deze interessante weetjes is het tijd om op reis te gaan. Je komt op allerlei plekken op de aarde waar je de meest wonderlijke natuur kunt vinden. Via zeeën en oceanen, rustige baaien en kolkende rivieren, overal kun je nieuwe soorten ontdekken waarvan je nog nooit hebt gehoord.

Steeds begint een nieuw gebied met een prachtige plaat die over twee pagina’s is verdeeld samen met een stukje informatie over het gebied. Door het grote A3-formaat van het boek kon de illustrator er echt heel veel in kwijt. Ik vind het boek dan ook een echt kijkboek. Er is veel in te ontdekken en vooral veel om van te genieten en je realiseert je des te beter hoe mooi de wereld is en hoe weinig ik er nog maar van gezien heb. Daarnaast is doordat er veel te zien is, het boek ook interessant voor jonge kinderen. Zij kunnen steeds dingen aanwijzen en vragen wat het is of hoe het heet. De bijbehorende informatie maakt het voor de volwassene makkelijker om het uit te leggen, juist omdat dit in eenvoudige taal is gebeurd. Mijn dochter heeft in elk geval een hoop ontdekt, maar op haar leeftijd was het nog veel te veel om te onthouden, al vindt ze het wel heel interessant allemaal.

Op de volgende twee bladzijden worden vervolgens enkele wezens uit het gebied extra uitvergroot en toegelicht. Dit zijn vooral veel dieren, maar ook belangrijke planten worden toegelicht.

Maar steeds is het kenmerkend dat alle informatie (en dat is echt heel veel) steeds kort en bondig en in begrijpelijke taal is opgeschreven. Dit vind ik erg knap gedaan.

Dit maakt het boek dan ook heel geschikt voor gebruik bij een spreekbeurt of bij lesstof in de klas en zelfs bij aardrijkskunde op de hogere school. Wil je ergens dieper op ingaan, dan moet je elders aanvullende informatie opzoeken. Maar door de schitterende illustraties (ik kan er echt geen genoeg van krijgen namelijk) zijn de gebieden zo tot leven gekomen dat je ernaar blijft kijken en je blijft verwonderen over alles wat je in en om het water kunt vinden. En dit maakt het tot een mooie aanvulling in de lessen.

Waterwerelden is een prachtig kijk- en informatieboek voor jong en oud en mag in het onderwijs zeker niet ontbreken. Ik waardeer het boek graag op 5 sterren.
Lemniscaat

★★★★★
WaterwereldenTitel: Waterwerelden| Inkijkexemplaar | Auteur: Alexander Kaufman | Illustrator: Mariana Rodrigues | Oorspronkelijke titel: Earth’s Aquarium | Vertaling: Steven Blaas | Uitgeverij: Lemniscaat | Categorie: Educatieve jeugdboeken, natuur | Verkrijgbaar als: hardcover | 80 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789047713227 | Verkrijgbaar sinds: 14 december 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 29-01-2022 | Prijs: €19,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.