Het begon met nee


Het begon met neeRecensie Het begon met nee door Jolanda Kalkman:
Vosje Borre is fijn aan het tekenen. Wanneer hij klaar is, wil hij zijn tekening aan mama laten zien. Maar mama is zo druk bezig! Er moet nog zo veel gedaan worden en alles gaat zo moeizaam met zo’n dikke buik. Als grapje draait mama zich om en zegt tegen Borre dat ze hem nu niet meer kan zien. Maar Borre wordt hier zo boos om. Hij duwt de deur open en knijpt zijn open stijf dicht. “Ik zie jou ook niet!” roept hij, terwijl hij naar buiten gaat. Maar lopen met je ogen dicht gaat helemaal niet zo gemakkelijk…

In Het begon met nee staat de mama van Borre op het punt van bevallen. Daarom heeft ze geen tijd voor Borre. Borre snapt hier niks van en wordt daar erg boos van. Maar wanneer hij buiten rond loopt met zijn ogen dicht, komt hij allemaal dierenvriendjes tegen die hem langzaam zijn ogen laten openen, zodat hij kan zien dat er iets bijzonders is gebeurd.

Het prentenboek is geschreven door Margreet Schouwenaar. Ze laat in het verhaal duidelijk naar voren komen dat het helemaal niet leuk is om even niet gezien te worden. Vosje Borre wordt dan heel boos, maar eigenlijk is hij ook erg verdrietig. Gelukkig weten zijn dierenvrienden hem zijn ogen te openen. Margreet Schouwenaar heeft meer kinderboeken geschreven. De meeste zijn voor kinderen vanaf 8 jaar. In alle boeken komen gevoelens en hoe je daarmee om kunt gaan naar voren. Daarnaast heeft ze ook boeken voor volwassenen geschreven en maakt ze prachtige en ontroerende gedichten.

De illustraties zijn gemaakt door Danielle Schothorst. Al 21 jaar is ze druk met illustreren en het schrijven van kinderboeken. Een groot deel van de illustraties tekent ze nog echt zelf, om ze vervolgens digitaal te bewerken. Wat ze leuk vindt om te doen, is om allerlei soorten papier en stofjes in de illustraties te verwerken. Dit zorgt voor leuke effecten waardoor de illustraties extra aanspreken. Ik hou ervan!

Wat in dit prentenboek erg leuk is, is dat de knuffels tot leven komen zodra Borre zijn ogen sluit. Het was mijn dochter (5) die dit opviel. Eerst begrepen we het niet goed, maar wanneer je over het verhaal nadenkt, is het eigenlijk wel heel knap verzonnen en helemaal passend bij het verhaal.

Annechien ( 5 jaar): “Ik vind het een leuk boek maar ook zielig omdat de mama niet eens naar de tekening wilde kijken en Borre wegliep en toen eigenlijk alleen was.”

Ook kwamen we erachter dat elke plaat eigenlijk een zoekplaat was, want alle dieren komen erin terug. “Maar de mier is soms wel erg goed verstopt!” Ook met het intekenen van de vis is erg creatief omgegaan. Erg leuk gedaan! En zo kun je nog meer van de illustraties genieten.

Het begon met nee is een lief prentenboek met een verhaal met een boodschap over gezien willen worden en prachtige illustraties waardoor het verhaal helemaal tot leven is gekomen. Mijn dochter en ik zijn er erg enthousiast over en waarderen dit prentenboek dan ook op 5 sterren.
Clavis logo

★★★★★
Het begon met neeTitel: Het begon met nee | Inkijkexemplaar | Auteur: Margreet Schouwenaar | Illustrator: Danielle Schothorst | Uitgeverij Clavis | Categorie: prentenboeken | Thema’s: zwangerschap, baby krijgen, gezinsuitbreiding | Verkrijgbaar als: hardcover| 34 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789044840834b| Verkrijgbaar sinds: maart 2021| Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 05-05-2021 | Prijs: €15,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.