De grote verkleedpartij


Recensie De grote verkleedpartij door Jolanda Kalkman:
Op een mooie ochtend zitten dierentuindirecteur Diederik en egel Egbert aan een heerlijk ontbijtje. Opeens horen ze een hoop lawaai. Trompetterende olifanten, brommende beren en een brul van de leeuw. De directeur spring meteen op om poolshoogte te nemen. Wanneer Diederik en Egbert bij de verblijven aan zijn gekomen, geloven ze hun eigen ogen niet. Want voor hen staan de wonderlijkste dieren die ze nog nooit eerder hebben gezien!

De grote verkleedpartij is een vrolijk prentenboek waarin de dieren van een dierentuin zich verkleden in een ander dier dat hij altijd al heeft willen zijn. Hierdoor ontstaan de leukste diersoorten: de Girafant, Papeping en de Cheetaard zijn enkele nieuwe diersoorten, maar er zijn er nog veel meer!

De illustraties zijn gemaakt door Gunther Jakobs en deze zijn een feestje om te bekijken. Zeker wanneer je tijdens het voorlezen aan je kleuter nog niet vertelt welk dier het is. Dan kun je samen kijken naar de uiterlijke kenmerken van de dieren, zodat je kleuter zelf kan raden welke dieren erin verstopt zijn.

Natuurlijk heb ik dit boek samen met mijn dochter (4) doorgenomen. De eerste keer heb ik het hele verhaal voorgelezen. Ze vond het verhaal erg leuk. Soms kwam ze een woord tegen waarvan ze de betekenis nog niet kende, zoals poolshoogte nemen. Maar dat is niet erg, want zo leert ze gelijk nieuwe woorden en het is verder ook niet storend voor het verhaal. Van de tekeningen genoot ze denk ik het allermeest. De giraffe is haar lievelingsdier. Dat dit het eerst verklede dier uit dit boek was, was dan ook een schot in de roos. Ze lag dubbel van het lachen. Daarna heb ik het verhaal zo voorgelezen dat ik niet verklapte welk dier het was. Hierdoor kwamen er de leukste uitspraken ”Van deze weet ik niet wat het is, maar het is verkleed als een flamingo want hij is helemaal roze!”

Annechien:

Foto: Jolanda Kalkman


“Ik vind het een heel grappig boek. Ik vond de girafant het leukst! Die was echt heel grappig! De miereneter vond ik stom. Ik weet niet wat hij nu zei en hij had ook niet goed geluisterd en was niet als een ander dier verkleed maar als een clown. De poster vind ik heel erg leuk en die wil ik op mijn kamer hangen. Het grote tandenpoetsdagboek wil ik nu ook graag lezen. Dan moeten ze denk ik eerst eten en dan hun tandenpoetsen. Maar dieren kunnen toch niet tandenpoetsen?”

Wanneer je het boek uit hebt, heb je natuurlijk zin gekregen om jezelf ook te gaan verkleden. Achter in het boek staat hoe je heel gemakkelijk een masker van Egbert kunt knutselen. Wil je je liever als een ander dier verkleden? Op de website van De Fontein vind je nog meer voorbeelden van andere dieren uit het boek.

Annechien en ik hebben genoten van dit boek en waarderen dit boek dan ook op 5 sterren. Zelf kijk ik ernaar uit om het in de klassen voor te gaan lezen. En ik ga natuurlijk achter het grote tandenpoetsdagboek aan.

★★★★★
Titel: De grote verkleedpartij | Leesfragment | Auteur: Sophie Schoenwald | Illustrator: Günther Jakobs | Uitgeverij De Fontein | Categorie: voorleesboek, prentenboek | Verkrijgbaar als: Hardcover| 32 pagina’s met illustraties| ISBN13: 9789026151446 | Verkrijgbaar sinds: februari 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 06-03-2020 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.