Mijn haar!


Recensie Mijn haar! door Sandra Hutchison:

Auteur Hannah Lee was altijd al gek op boeken, maar ze verlangde wel naar meer boeken die gingen over mensen waarin zij zichzelf kon herkennen. Dus begon ze dit soort boeken zelf maar te schrijven. Mijn haar! is haar eerste prentenboek met in de hoofdrol een sympathiek meisje dat binnenkort jarig is.

Voor haar verjaardag wil ze graag een nieuw kapsel dat past bij haar nieuwe kleding. Haar ouders nemen haar mee naar de kapsalon, maar ze heeft moeite met kiezen. De mensen in haar omgeving hebben de meest reactieve kapsels, maar of dat ook is wat zij wil?

Binnenkort is het mijn verjaardag,
daarvoor heb ik nood aan nieuwe kledij.
Maar nog belangrijker is de vraag:
welke haarstijl past daarbij?-
Hannah Lee 

Illustratie: Allen Fatimaharan

De illustraties in dit prentenboek zijn het werk van freelancer Allen Fatimaharan. Zijn illustraties zijn onder andere te vinden in stripalbums en jeugdboeken. Mijn haar! is zijn eerste prentenboek. Een geslaagd uitstapje wat mij betreft. Zijn vrolijk ogende illustraties zijn meer dan een mooie aanvulling op de teksten. Let vooral eens op de vele kapsels die voorbijkomen.

In de originele uitvoering is het verhaal volledig op rijm geschreven. In deze naar het Nederlands vertaalde versie is dit ook het geval, maar zo nu en dan zijn de rijmwoorden wat vergezocht waardoor het geheel niet zo vloeiend voorleest als dat je als voorlezer zou willen. Dat is een beetje jammer.

Het verhaal blijft echter wel een aanrader. Leuk extraatje is dat er ook allerlei namen van bijzondere kapsels voorbijkomen in het verhaal. Van mohawk tot twist-out en van bantu knots tot een high fade. Leerzaam voor wie, net als ik, nog niet op de hoogte was van al die bijzondere kapselnamen.

Fijn om te zien dat er steeds meer prentenboeken komen, waarin het hoofdpersonage een meisje is. Te prijzen valt dat dit boek een positief verhaal bevat rondom een meisje met een donkere huidskleur en kroeshaar. Dergelijke boeken zijn er nog veel te weinig. Het ijdele meisje worstelt een beetje met haar uiterlijk, maar komt uiteindelijk tot de conclusie dat ze lekker zichzelf wil zijn, zeker op haar verjaardag!

★★★★
Titel: Mijn haar! | Leesfragment | Auteur: Hannah Lee | Illustrator: Allen FatimaharanPelckmans Uitgevers | Categorie: prentenboeken | Uitvoering: hardcover | 26 pagina’s | ISBN13: 9789463830348 | Verkrijgbaar sinds: 20-11-2020 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 01-12-2020 | Prijs: €15,00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.