Het jaar rond met de vier kabouters


Het jaar rond met de vier kaboutertjesRecensie Het jaar rond met de vier kaboutertjes door Jolanda Kalkman: 

Moontje, Maartje, Joep en Johannes zijn vier kaboutertjes die in het bos heel veel kabouterklusjes doen. Ze helpen een slak die zijn huisje is verloren, een konijntje dat gewond is geraakt aan zijn pootje, het eekhoorntje bij het zoeken van zijn nootjesvoorraad en wanneer er kleine muisjes geboren worden, timmeren zij de bedjes. Het hele jaar zijn ze druk met van alles, maar dat vinden ze niet erg. De vier kaboutertjes zijn heel lief en klein, maar het allerliefste willen ze jouw vriendje zijn!

Het jaar rond met de vier kaboutertjes is een schitterend kijkboek met ontzettend leuke gedichtjes erin. Deze gaan over alles wat de vier kleine kaboutertjes samen met hun dierenvriendjes gedurende het hele jaar meemaken in het bos.

Het boek is echt een pareltje om te zien! Zodra ik het boek opensloeg, was ik “verliefd” op de illustraties. En ik was niet de enige. Mijn dochters (net 6) reactie was: “Wouw! Wil je deze gelijk voorlezen mama?”
De illustraties zijn gemaakt door Hanneke de Jager en deze zijn uniek. Dit omdat er gebruik is gemaakt van wol, stof en kant. Maar ook allerlei voorwerpen zoals wattenstaafjes, kraaltjes en knoopjes zijn erin verwerkt. Hierdoor zien de illustraties er heel tastbaar uit. Maar ze spreken ook echt heel erg aan. Het is soms net alsof de kaboutertjes zo uit je boek willen kruipen!

Daarnaast kun je op elke bladzijde op zoek gaan naar een lieveheersbeestje, vlindertje, paddenstoeltje of sneeuwpopje. Meestal zijn ze niet moeilijk te vinden, maar soms moet je echt even iets langer turen. Het leuke is dat kinderen hierdoor geconcentreerd blijven en op een andere manier naar de illustraties kijken, waardoor ze vast weer iets heel nieuws zullen ontdekken!

De gedichten zijn geschreven door het schrijversduo Marianne Busser en Ron Schroder. Het zijn kleine verhaaltjes in dichtvorm die uitermate geschikt zijn om voor te lezen aan peuters en kleuters.
Ook in de kleuterklas is dit een boek dat niet mag ontbreken. Je kunt het heel goed toepassen bij de verschillende seizoenen. Maar ook om eenvoudige weetjes over de dieren te vertellen. Zo maken de kaboutertjes in de lente het egeltje wakker uit zijn winterslaap en helpen ze een pad bij het oversteken van de weg. In de zomer verliest een hagedis zijn staartje en leer je dat de vogels nieuwe veren krijgen. In de herfst trekken veel vogels naar een lekker warm land, maar het winterkoninkje laat zelf in de winter zijn mooiste liedjes horen!

Mijn dochter en ik zijn zeer enthousiast over dit boek. Door haar enthousiaste reactie bij het zien van het boek ben ik gelijk aan het voorlezen geslagen. Maar eerlijk gezegd kon ik zelf ook niet wachten om erin te mogen beginnen, zo’n aantrekkingskracht heeft het boek. Zelfs toen Annechien een speelvriendin had uitgenodigd vroegen ze of ik wilde voorlezen. Het was erg leuk om te zien hoe die twee zaten te luisteren en hun best deden om als eerste de zoekvoorwerpen terug te vinden. Haar vriendinnetje vond het maar wat jammer dat ze weer naar huis moest!
Het boek laat je echt even in de kabouterwereld stappen, waardoor zowel voorlezer als luisteraar eventjes alles om zich heen vergeet. Annechien: “Toe mam, lees nog heel eventjes verder!”
Moon

★★★★★
Het jaar rond met de vier kaboutertjesTitel: Het jaar rond met de vier kaboutertjes | Auteur: Marianne Busser & Ron Schröder | Illustrator: Hanneke de Jager | Uitgeverij Moon | Categorie: prentenboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 120 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789048861460 | Verkrijgbaar sinds: 26 mei 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 28-06-2021 | Prijs: €17,99 | Bestellen

 

Familiebox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.