Op een koude winternacht


Recensie Op een koude winternacht door Jolanda Kalkman:
Wat begint met het vallen van de eerste sneeuwvlokjes mondt uit in een prachtige natuurtekening. En dat allemaal tijdens een koude winternacht, wanneer jij lekker ligt te slapen…

In dit prentenboek staat een prachtig, poëtisch verhaal over hoe de sneeuw het landschap verandert.
In het begin zijn de tekeningen vooral donker, het is tenslotte nacht. Maar zodra de sneeuw begint te vallen, verandert de nacht en wordt het steeds lichter en komt er steeds meer kleur. Wanneer de dag begint en je voor het eerst weer naar buiten kijkt, is er een magisch mooie wereld ontstaan.

Isabelle Arsenault laat met haar illustraties het verhaal tot leven komen. De tekeningen zijn mooi en ontroerend. Vooral de uil komt letterlijk binnenvliegen. Maar ook de subtiele toevoegingen van steeds meer kleur maken de tekeningen levendig en steeds mooier.

En dan het verhaal. Dit is zo mooi, poëtisch en ontroerend geschreven, dat ik er een brok van in mijn keel kreeg. Het boek is een prentenboek voor jonge kinderen. Ik heb het voorgelezen aan mijn dochter Annechien (5 jaar). Maar toen ik het uit had, moest ik het herlezen, omdat ik het zo mooi geschreven vond en er nog veel langer van wilde genieten. Mijn complimenten gaan dan ook uit naar Bart Moeyaert. Hij heeft dit boek 7 jaar na de eerste druk weten te vertalen naar het Nederlands. Ik heb de oorspronkelijke versie niet gelezen, maar ik denk dat hij het oorspronkelijke verhaal met de juiste woorden heeft vertaald. Het raakte mij in elk geval.

Op een koude winternacht is geschreven vanuit de ik-persoon. Het verhaal laat in het midden wie deze ik is. Hierdoor kun je dit zelf invullen. Dit maakt het boek ook erg mooi wanneer er bijvoorbeeld iemand is overleden die erg gemist wordt. Maar je kunt de ik ook zien als God of als de natuur of als de schrijver die dit verhaal aan je voorleest.

Annechien was ook geraakt door het verhaal. In eerste instantie begon ze bij het horen van de titel “midden in de winternacht” te zingen. Ze was dan ook even verrast dat het geen kerstverhaal was, maar een mooi winterverhaal. Toen het uit was, was ze even stil. “En dat allemaal in één winternacht! Ik hoop dat het deze winter ook gaat sneeuwen. Dan kunnen we kijken of we ook sporen kunnen vinden van alle dieren.”

Een sneeuwlandschap heeft altijd iets sprookjesachtigs. Dit magische gevoel weten Jean E. Pendziwol en Isabelle Arsenault te vangen in een prentenboek voor jong en oud, zodat je er keer op keer van kunt genieten.
Ik waardeer het boek dan ook op 5 sterren.
★★★★★
Titel: Op een koude winternacht | Oorspronkelijke titel: Once Upon a Northern Night | Auteur: Jean E. Pendziwol | Illustrator: Isabelle Arsenault | Vertaald door: Bart Moeyaert | Uitgeverij Querido | Categorie: prentenboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 32 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789045125022 | Verkrijgbaar sinds: 03-11- 2020 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 17-12-2020 | Prijs: €16,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.