Een zoen zo groen


Recensie Een zoen zo groen door Fany Van Hemelen:
Een prentenboek dat raakt en emoties en moeilijke diagnoses iets beter te begrijpen maakt voor kinderen.

Wanneer haar mama een boze knoop in haar lichaam heeft, is een klein meisje bang en verdrietig. Ze draagt twee verschillende sokken en door zorgen ziet haar mama het zelfs niet. Waar komt die knoop toch vandaan en wie zijn schuld is het dat die knoop er zit?

De auteur heeft in het verleden haar beide ouders verloren aan kanker. Later was er een gesprek met een terminale mama over hoe kinderen kunnen leren omgaan met de verschillende fases van verlies. Uiteindelijk is er nu het debuut Een zoen zo groen dat steun en verduidelijking wil bieden in zware tijden.

Een zoen zo groen gaat over het omgaan met een vreselijke uitslag. Heel het gezin moet dit nieuws een plaats geven en de auteur vertelt in korte, vaak poëtische zinnen, hoe ze hiermee proberen om te gaan. Het kleine meisje twijfelt aan alles, wordt bang en droomt er zelfs over. Stilaan ontdekt ze dat enkel een medicijn misschien mama’s knoop kan ontwarren. Wat zij kan doen, is er nu voor haar mama zijn zoals zij er altijd is voor haar.

Door kleur, woord en beeld te gebruiken wordt getoond in Een zoen zo groen hoe belangrijk het is om als gezin de pijn, het verdriet, de angst, woede en onmacht samen te beleven. Al deze verwarrende en tegenstrijdige gevoelens zijn immers normaal als je in deze hartverscheurende situaties zit.

In tedere tekeningen en met veel liefde voor natuur, verbeelding en symboliek is Een zoen zo groen een schitterend prentenboek dat laat zien hoe ouders en kinderen zich voelen na verschrikkelijk nieuws.

Een zoen zo groen heeft een open einde, omdat niets zeker is. Het is een krachtig verhaal dat niets uit de weg gaat, maar op een subtiele en mooie manier vertelt hoe nare resultaten je leven op zijn kop zetten en hoe je als gezin toch een manier kunt vinden om door te gaan. Het is in begrijpelijke taal geschreven, zodat kinderen moeilijke dingen leren begrijpen en hiermee leren omgaan.

De bijzondere kleuren en de schakering tussen licht en donker zijn door de illustrator Nelleke Verhoeff perfect toegepast en verduidelijken soms wat er niet gezegd wordt.

Dit prentenboek focust ook op hoe belangrijk het is om er, ook in droevige omstandigheden, voor elkaar te zijn en samen op weg te gaan.

Een zoen zo groen is aangrijpend en is een must-read in moeilijke situaties, maar eigenlijk kun je het ook bij klein verdriet en pijn voorlezen aan kinderen.
★★★★
Titel: Een zoen zo groen | Auteur: Katrijn Vannerum | Illustrator: Nelleke Verhoeff | Uitgeverij De Eenhoorn | Categorie: Prentenboeken | ISBN13: 9789462914957 | 32 pagina’s | Verschenen sinds maart 2020 | Recensent: Fany Van Hemelen | Datum van recensie: 22-11-2020 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.