Glutenvrije Guusje


Glutenvrije SuusjeGuusje is verdrietig. Ze is uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje, maar ze durft er niet heen. Dit komt niet, omdat ze geen zin heeft of niet van feestjes houdt. Nee, integendeel, dat vindt ze juist heel erg leuk! Maar op feestjes zijn altijd hele lekkere dingen te eten, zoals pizza of taart. En dat mag Guusje allemaal niet hebben. Er zitten namelijk gluten in en daar wordt Guusje heel erg ziek van. Wanneer Guusje leest dat er ook dieren zijn die heel ziek kunnen worden van het eten van gluten, besluit ze deze dieren te gaan helpen. Lukt het haar om zo ook voor zichzelf op te gaan komen?

Dit prentenboek is speciaal geschreven om jonge kinderen uit te leggen wat coeliakie is. Misschien heb je zelf te horen gekregen dat je, net als Guusje, geen gluten meer mag eten? Of wil je erover vertellen in de klas? Maar ook voor de juf of meester in een klas met een leerling met coeliakie is dit prentenboek zeer geschikt.

Het prentenboek is geschreven door Abigail Rayner. Het verhaal gaat over Guusje, die niet meer naar feestjes en zelfs niet meer naar school durft. Want overal zijn er gluten te vinden en van het allerkleinste korreltje kan zij al heel ziek worden. Guusje is daardoor erg eenzaam. Maar gelukkig weet Guusje een manier te vinden om voor zichzelf op te komen. Hierdoor is het een mooi hoopvol verhaal geworden, vol herkenbare situaties en bruikbare tips.
Een situatie waar ik bijvoorbeeld zelf nooit bij stil heb gestaan, is wanneer je speciaal voor iemand met coeliakie een glutenvrije taart hebt gebakken. Ook dit kan Guusje niet zomaar eten, omdat de bakspullen niet glutenvrij zijn gemaakt, want zelfs het allerkleinste spoortje gluten kan ziekmakend zijn. Hoe ongelukkig moet een kind zich wel niet voelen in zo’n situatie….?

Molly Ruttan heeft de illustraties gemaakt. Deze passen goed bij het verhaal. Ze weet duidelijk de emoties in haar tekeningen te verwerken. Zo voel je goed het verdriet en de eenzaamheid van Guusje, terwijl de vrolijke, feestvierende kinderen hier letterlijk tegenover staan. Dit helpt goed bij het overbrengen van het verhaal. Toen Guusje besloot het voor zichzelf op te gaan nemen, mochten van mij de kleuren alleen wel iets uitbundiger, waardoor ze meer zou zijn gaan stralen. Nu vond ik het een tikkeltje te grijs en donker blijven. Door het grote formaat van het boek kun je het verhaal wel heel duidelijk op een ander overbrengen. Dit is erg handig in bijvoorbeeld de klas.

Ik heb het boek voorgelezen aan mijn dochter (7). Zij had nog nooit van coeliakie gehoord, maar ze begrijpt nu heel goed dat het een rotziekte is wanneer je die hebt. Ze vond het dan ook heel zielig voor Guusje, maar ook vond ze het erg leerzaam. Ze weet nu waar gluten in zitten en dat er ook granen, gewassen en peulvruchten zijn die passen in een glutenvrij dieet. Ze is dan ook erg benieuwd naar de glutenvrije chocoladekoekjes van Guusje! Het recept is terug te vinden op de website van de uitgeverij.

Dit prentenboek vol informatie, gemakkelijk uitgelegd voor jonge kinderen, is heel belangrijk voor patiënten, gezinnen en op school. Ik hoop dat het onder deze doelgroepen goed onder de aandacht komt, zodat kinderen met coeliakie zich net zo zelfverzekerd (gaan) voelen zoals Guusje zich aan het einde van het boek voelt!
Ik waardeer het boek daarom op 5 sterren.

De Vier Windstreken

★★★★★
Glutenvrije SuusjeTitel: Glutenvrije Guusje |  Auteur: Abigail Rayner |Illustrator: Molly Ruttan| oorspronkelijke titel: Violet and the Crumbs. A Gluten-Free Adventure | Uitgeverij: De Vier Windstreken | Categorie: Prentenboeken | Verkrijgbaar als: hardcover | 40 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789051169003 | Verkrijgbaar sinds: 28 juli 2022| Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 07-09-2022 | Prijs Hardcover: €14,99 | Bestellen

35 tweedehands topboeken met 35% korting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.