Tintelvlinders en Pantoffelhelden


TintelvlindersRecensie Tintelvlinders en Pantoffelhelden door Jolanda Kalkman:
Gedichten over boos, bang, verdrietig en blij zijn

Tintelvlinders en Pantoffelhelden bestaat uit een verzameling nieuwe gedichten van bekroonde auteurs. In elk gedicht komt een bepaalde emotie naar voren. Zoals blij, boos, verdriet, angst of rouw. Deze gedichten zijn stuk voor stuk pareltjes. Door sommige word je echt geraakt, andere zetten je even aan het denken, maar de meeste laten je heerlijk lachen. Door het eenvoudige taalgebruik zijn ze eenvoudig te begrijpen. Het boek is dus uitstekend geschikt om jonge kinderen kennis te laten maken met poëzie, juist doordat er verschillende rijmsoorten in verwerkt zijn. Het boek is dan ook zeker een aanrader voor in de onderbouw van de basisschool.

Elk gedicht is uitgebeeld in een illustratie. Alle illustraties zijn gemaakt door Sanne te Loo. Wat ik erg knap vind aan deze illustraties, is dat je in één oogopslag kunt zien waar het gedicht over gaat. Het fijne hiervan is dat ook kinderen weten welk gedicht er bij welke illustratie hoort, zeker wanneer je het boek vaker hebt voorgelezen. Hierdoor zijn ook kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, in staat om hun “lievelingsgedicht” eruit te pikken.

De gedichten zijn erg verschillend, maar door de illustraties heeft Sanne te Loo er een geheel van weten te maken. Hierbij spelen dieren de hoofdrol, terwijl de gedichten niet per se over een dier gaan. Je kunt namelijk ook heel goed jezelf herkennen in de gedichten.

De bijzondere titel Tintelvlinders en Pantoffelhelden maakte mij nieuwsgierig naar de inhoud. De afbeelding op de cover past helemaal bij het boek. Wanneer je goed naar de dieren kijkt die op de cover staan afgebeeld, zie je al de verschillende emoties voorbijkomen.

Mijn dochter (6) was gelijk nieuwsgierig naar het boek, ook al snapte ze niks van de titel. Het waren voor haar vooral de schitterende illustraties die haar nieuwsgierig maakten. Ik heb haar de gedichten een aantal keer voorgelezen. En er was er een die er voor haar uitsprong. Namelijk het gedicht van Pim Lammers met de titel “Die oma is van mij”. Toen ze het de eerste keer hoorde, moest ze er eerst even over nadenken en toen ze het begreep, moest ze zo ontzettend hard lachen. En ze bleef erom lachen ook alle andere keren dat ik het herhaalde of op haar verzoek moest herhalen.
Dit boek vond ze zo leuk, dat ze het stiekem meenam naar haar kamer om er door haar vader ook uit voorgelezen te worden. Net zo lang totdat ze het uit haar hoofd kende.

Natuurlijk hebben we ook van de andere gedichten genoten. Een mooi gedicht voorlezen leest heel anders voor dan een verhaal. Soms kunnen gedichten best moeilijk te begrijpen zijn. Des te bijzonderder vind ik het dat het al deze schrijvers gelukt is een emotie in hun gedicht te leggen en deze op kinderen weten over te dragen. Hierdoor is het een prachtig poëziewerk geworden dat natuurlijk 5 sterren verdient.

Querido

★★★★★
TintelvlindersTitel: Tintelvlinders en Pantoffelhelden | Auteurs: Hans & Monique Hagen, Simon van der Geest, Joke van Leeuwen, Erik van Os & Elle van Lieshout, Pim Lammers en Bette Westera | Illustrator: Sanne te Loo | Uitgeverij: Querido | Categorie: Prentenboeken, Poëzie voor kinderen | Verkrijgbaar als: Hardcover | 56 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789045126418 | Verkrijgbaar sinds: 24-08-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 26-10-2021 | Prijs: €18,99 | Bestellen

kindersteps-nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.