Wat wil ik worden?


Wat wil ik wordenRecensie Wat wil ik worden? door Jolanda Kalkman:

Weet je al wat je graag worden wilt? Je kunt echt alles zijn! Een clown, met papa’s grote schoenen aan, of een dokter, want je knuffelkonijn heeft de waterpokken. Een jungleheld, astronaut of technicus. In je fantasie is echt niks te gek!

“Droom de mooiste dromen”, ook al ben je klein.
Als je in jezelf gelooft, kun je alles zijn!” – 
Frances Stickley

De Kinderboekenweek (6 t/m 17 oktober 2021) staat dit jaar in het teken van beroepen. Dit vrolijke prentenboek voor jonge kinderen past perfect bij dit thema. Het verhaal leert kinderen dat ze alles mogen zijn wat ze zelf willen, zolang ze hun eigen dromen maar blijven volgen.

Wat wil ik worden? is geschreven door Frances Stickley en Lucy Fleming. Doordat het verhaal op rijm is geschreven, leest het prettig voor. Wel kwamen we tijdens het voorlezen erachter dat er een paar, voor jonge kinderen, moeilijke woorden in staan, zoals trapeze, husky en yeti. Maar gelukkig kun je deze woorden gemakkelijk uitleggen aan de hand van de illustraties.

Deze illustraties zijn gemaakt door Lucy Fleming en ze zijn heel kleurrijk en vrolijk. Ze passen heel goed bij de tekst en laten veel extra’s zien. Zo zie je niet alleen een dino in de grond liggen, maar zie je ook hoe worteltjes groeien. Vooral niet te snel door het boek heen bladeren dus!

De vier vrolijke kinderen die op de cover staan, komen op elke bladzijde terug. Wanneer je de eerste bladzijde bekijkt, zie je dat ze buurkinderen van elkaar zijn. Samen met de poes, hond, knuffels en knutselspullen hebben ze samen heel veel plezier. En dit plezier spat van de bladzijden af!

Ik heb dit prentenboek aan mijn dochter van 6 voorgelezen.
Ik denk niet dat kinderen op deze leeftijd al precies weten wat ze later willen worden. Maar ik denk dat de schrijver met dit boek vooral wil laten zien dat het niet uitmaakt, of je een jongen of een meisje bent of hoe je eruitziet, maar dat iedereen zijn of haar dromen waar kan maken.

Natuurlijk vraag ik mijn dochter wel eens wat zij later wil worden. Haar antwoord op deze vraag is altijd: “Ik wil een mensendokter worden of een prinses!” Wie weet, komt haar eerste droom later wel echt uit, al zal ze later vast geen prinses worden!

Annechien: “Ik vind het een leuk verhaal. Want het gaat over dat je alles kan zijn. Ik vind het grappig dat in het verhaal de papa en mama een koning en koningin zijn. Zij kunnen dus ook alles worden wat ze willen!”
“Ik vind de plaatjes ook erg grappig, vooral dat ene waarop een meisje een slak is geworden. Maar slakken sluipen toch niet, die kruipen!”

Wat wil ik worden? is zeker een aanrader om voor te lezen tijdens deze Kinderboekenweek. Hij is ook zeer geschikt voor in de kleuterklassen. Laat ze na het voorlezen lekker kleuren en knutselen. De kinderen krijgen vast de leukste ideeën over wat ze zelf willen worden en wie weet komen deze dromen later wel echt uit!

Veltman logo

★★★★★
Wat wil ik wordenTitel: Wat wil ik worden? | Oorspronkelijke titel: What will I be? |  Auteur: Frances Stickley | Illustrator: Lucy Fleming | Vertaald door: Ellen Hosmar | Uitgeverij Veltman | Categorie: prentenboeken  | Verkrijgbaar als: hardcover | 32 pagina’s met illustraties | ISBN13: 9789048319459 | Verkrijgbaar sinds: september 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 06-10-2021 | Prijs: €13,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.