Zeldzaam


Recensie Zeldzaam door Jolanda Kalkman:
Soms zijn er van die ziektes waar je, als je er zelf niet mee te maken hebt, helemaal niet bij stil staat wat voor grote impact zo’n ziekte heeft op de patiënt.
Sommige ziektes zijn ook erg moeilijk uit te leggen. Zeker wanneer een kind zoiets overkomt. Want hoe leg je je schoolgenootjes uit wat de gevolgen kunnen zijn van, in dit geval, kinderen met een auto-immuun systeemziekte of een auto-inflammatoire systeemziekte.

Tien jaar geleden werd de vereniging Kaisz opgericht met als doel meer bekendheid te geven aan deze ziektebeelden. En ik denk zeker dat dit met het boekje Zeldzaam zeer goed is gelukt.

In Zeldzaam komen twee kinderen elkaar in het ziekenhuis tegen en sluiten samen een heel bijzondere vriendschap.
Pip is 6 en heeft een auto-immuun systeemziekte. Een zeldzame ziekte die haar lichaam soms zo ziek maakt dat ze naar het ziekenhuis moet.
Mo is 8 en heeft een auto-inflammatoire systeemziekte, waardoor hij soms koorts en overal pijn krijgt, waardoor ook hij naar het ziekenhuis moet om beter te worden.

Mo is ook de vrolijke postbode van de ziekenhuisafdeling. En zo ontmoet hij Pip. Zij is erg verdrietig omdat ze niet naar huis en naar school kan. Maar gelukkig weet Mo haar op te vrolijken. En zo besluiten ze samen de post op de afdeling uit te delen. Er is voor iedereen wel een of meer kaartjes. Behalve voor een meneer, hij krijgt nooit post. Kunnen Mo en Pip ervoor zorgen dat ook deze meneer een mooi kaartje kan ontvangen?

Ik vind Zeldzaam een erg bijzonder boekje. Ondanks het serieuze onderwerp heeft de schrijfster er een vrolijk verhaal van weten te maken. Een verhaal dat in de eerste plaats over een mooie vriendschap gaat tussen twee kinderen. Maar dat je ook even stil laat staan bij (de gevolgen van) deze rotziektes.

Ook vind ik het belangrijk dat je met je kind kan praten over dit soort onderwerpen. Helaas worden kinderen soms ernstig ziek. Maar wanneer het wat verder van je vandaan staat is het soms moeilijk onder woorden te brengen. Aan de hand van dit verhaal en de illustraties kan je er met je kind makkelijker over praten. En dat was ook het doel van het tot stand komen van dit boekje, een informatief prentenboek om aan kinderen en oudere mensen te vertellen hoe het is om ziek te zijn en hoe je daarmee om kan gaan. En dit is heel goed gelukt!

Ik wil uitgeverij Buddy Books heel hartelijk bedanken voor dit bijzonder mooie boekje.
Sommige boeken mogen niet zomaar in de boekenkast blijven staan. En moeten onder kinderen gaan zwerven. Dit is daar een voorbeeld van. Daarom ga ik ervoor zorgen dat dit boekje op een goede plek terecht gaat komen, zodat het andere kinderen en hun ouders kan helpen, maar ook dat ze kunnen genieten van de bijzondere vriendschap tussen Pip en Bo.

Dit boek is tot stand gekomen door Kaisz (een landelijke vereniging voor kinderen, jongeren en volwassen met een zeldzame Auto- Immuun of Auto Inflammatoire systeem ziekte) en het Reumafonds.

Ik waardeer Zeldzaam op 5 sterren.

★★★★★
Titel: Zeldzaam | Auteur: Liesbeth Rood | Uitgeverij Buddy Books | Categorie: prentenboeken| Uitvoering: hardcover | 32 pagina’s | ISBN13: 9789087820459 | Verkrijgbaar sinds: mei 2018 |Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 6-10-2018 | Prijs: €9,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.