War Horse


War Horse 3DRecensie War Horse door Pierre Peeters:
Een beklijvend oorlogsverhaal

Wanneer Duitsland in 1914 België binnenvalt, maakt Engeland zich op om ook deel uit te maken van de vreselijke Eerste Wereldoorlog. Om deze reden koopt het leger in het hele land paarden op die als werkpaard of als cavaleriepaard zullen worden ingezet.

Albert en Joey zijn onafscheidelijk, twee handen op één buik, ware het niet dat Joey een paard is. De vader van Albert verkoopt Joey zonder medeweten van Albert aan het Britse leger, waarop de zoon met zijn vader breekt en als zestienjarige dienst neemt in het Britse leger. Na een korte opleiding wordt hij naar het front gestuurd. Albert houdt de moed erin en zijn enige doel is Joey terug te vinden en met hem naar Engeland te kunnen terugkeren.
Hoe het verhaal verloopt, verklap ik niet, daar mag je zelf achter komen.

De klassieker War Horse van Michael Morpurgo verscheen in 1982 als boek, werd succesvol verfilmd in 2011 en verschijnt nu voor het eerst als prentenboek. Deze uitgave is veel meer dan zomaar een prentenboek.
Het verhaal is prachtig in beeld gebracht door illustrator Tom Clohosy Cole in paginagrote illustraties die echt tot de verbeelding spreken en die nauw aansluiten bij de tekst. Ik stond versteld hoe hij de pracht van het Engelse landschap weergaf; hoe goed de emoties bij mensen, waaronder soldaten en kinderen, van hun gezichten staan af te lezen. Eén voor een pareltjes!

Ik bleef heel lang stilstaan bij de pakkende pagina’s die de loopgravenoorlog weergeven, waarop duidelijk te zien is in welke erbarmelijke omstandigheden de soldaten moesten leven, slapen en vechten. Verrast was ik dan weer over de illustraties die een actieve oorlogsstrijd weergaven zoals een cavalerieaanval, het oprukken van tanks, het lange wachtlopen. Deze zijn heel waarheidsgetrouw getekend en komen echt tot leven.

De mooiste prenten voor mij zijn die over de thuiskomst van Albert en de hereniging met zijn ouders. Heel leuk dat de familieleden hun ruzie konden bijleggen en eensgezind met hun leven verder konden gaan.

De onderwerpen in dit boek zijn velerlei: de waanzin van de oorlog, de verschroeide aarde, de verbondenheid tussen soldaten, het afhankelijk zijn van elkaar, de liefde voor dieren, maar ook dat je nooit mag wanhopen en er ook in moeilijke omstandigheden blijvend voor moet gaan.

Het prentenboek War Horse is bestemd voor de al wat geoefende lezers vanaf 8 jaar. Maar wat ik heel leuk vond aan dit boek is dat de niet zo vlotte lezer het verhaal kan volgen door enkel af te gaan op de prenten. Als voorlezer kun je je creativiteit kwijt en bij het verhaal wat duiding geven en vertellen over de onzin van de oorlog in het algemeen en WOI in het bijzonder.

Dit prentenboek kan mijns inziens de aanzet zijn om met de familie of met de klas een bezoek te brengen aan een van de vele oorlogsbegraafplaatsen en oorlogsmusea, opdat zij die hun leven lieten in WOI, blijvend geëerd kunnen worden.
Ondanks het beklijvende onderwerp is het een spannend maar sfeervol prentenboek dat vraagt om bekeken, gelezen en herlezen te worden.

Voor de prachtige prenten, het respectvol in beeld gebrachte onderwerp en de mooie vormgeving waardeer ik dit boek heel graag met vijf sterren.

Baeckens

★★★★★
War HorseTitel: War Horse | Auteur: Michael Morpurgo | Vertaalster: Manon Smits | Illustrator: Tom Clohosy Cole | Uitgever: Baeckens Books | Categorie: prentenboeken – WOI, vriendschap | Leeftijd: vanaf 8 jaar | Verkrijgbaar als hardcover | 48 pagina’s | ISBN13: 9789464290349 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 05-12-2021 | Prijs: €14,99 | Bestellen

Dwarz banner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.