Armoede krijg je gratis


Armoede krijg je gratisErvaringsdeskundige in armoede

Stella de Swart is door haar eigen ervaringen spreker en adviseur geworden op het gebied van armoede. In dit boek beschrijft ze hoe ze van een welvarend leven in de armoede belandde. Haar scheiding en de afwikkeling daarvan zorgden voor de eerste financiële tegenslagen. Haar ontslag in de modewereld waar haar hart lag en het mislukken van haar eigen zelfstandige onderneming zorgden voor de rest. Daar kwamen later nog de nodige gezondheidsklachten bij, waardoor haar leven als alleenstaande moeder met twee kinderen er niet gemakkelijker op werd.

Hoewel haar leven steeds moeilijker wordt, houdt ze moedig vol. Ze benadert diverse instanties om steun in haar situatie te vragen, maar ze ervaart ook hoe ze regelmatig tegen dichte deuren en de nodige bureaucratie oploopt. Haar ‘dans’ langs de verschillende loketten om steun vreet energie. Maar omwille van haar kinderen houdt ze vol. Uiteindelijk komt ze via de bijstand, schuldsanering en voedselbank steeds verder af te staan van haar eerdere leven waarin geld uitgeven nooit een issue was.

Armoede krijg je gratis is een openhartig verslag, de schuld en de schaamte die je hand ophouden met zich meebrengen, voorbij. Het boek is makkelijk leesbaar en het verhaal over de zware strijd die gestreden moet worden, getuigt van moed om uit te komen voor wat niet het meest makkelijk is om te delen. Maar Stella de Swart houdt vol ondanks alle tegenslagen.

In het boek lees je over de vele mogelijkheden en instanties die er zijn om bij aan te kloppen voor extra steun. Veel van de genoemde instellingen zijn niet algemeen bekend en het lezen van het boek kan een eyeopener zijn voor mensen die in dezelfde situatie zitten. Zelf heeft Stella de Swart alles aangegrepen wat verlichting zou kunnen brengen.

Het boek is een verslag van een zoektocht naar hulp en een lofzang op iedereen die haar tot steun is geweest. Maar ook lees je wat de struikelblokken zijn geweest. Wel maak je regelmatig sprongen in de tijd, zowel voor- als achteruit. Soms krijg je het gevoel dat de verschillende tijden niet echt op elkaar aansluiten en dat sommige gebeurtenissen niet een logische volgorde hebben.

Ook de vele aanvragen om hulp voelen hier en daar aan als een opsomming en dan raak je de rode draad even kwijt. Misschien is het handiger om achterin het boek een lijst op te nemen van alle instanties die iets in deze situatie kunnen betekenen. Verder verdient het verhaal respect voor de openhartigheid van de schrijfster die geen blad voor de mond heeft genomen om verslag te doen van deze zware strijd. Een bijzondere steun in de rug voor mensen in een vergelijkbare situatie.

★★★
Armoede krijg je gratisTitel: Armoede krijg je gratis | Auteur: Stella de Swart |  Categorie: Biografieën | Verkrijgbaar als paperback | 216 pagina’s | ISBN13: 9789090345376 | Verkrijgbaar sinds: juni 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-08-2021 | Prijs: €20,00 |Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en BrunaVector

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.