Bijna iedereen heeft kanker


Bijna iedereenLuchtig verhaal over een heftige periode

Auteur Saskia Maaskant schreef eerder al een aantal interessante jeugdboeken, waaronder Meerminnen verdrinken niet. Nu komt ze met een heel ander boek met de opvallende titel Bijna iedereen heeft kanker. Ze kreeg zelf de diagnose hodgkin en moest daarvoor door een lang traject van behandelingen ondergaan. Gelukkig kan ze het navertellen, wat ze ook graag doet. In dit boek vertelt ze over haar ervaringen. Hoewel het hele ziekenhuistraject voor elke kankerpatiënt een rollercoaster is met een lach maar vooral met veel tranen, weet Saskia het in haar boek allemaal vrij luchtig over te brengen.

Het verhaal voelt dan ook nooit echt zwaar aan. Ze benoemt de nare ervaringen weliswaar en gaat er ook echt wel serieus op in. Maar Saskia Maaskant heeft ondanks alle narigheid haar gevoel voor humor weten te bewaren. Humor die ze bijvoorbeeld ook tijdens de chemobehandelingen deelt met andere patiënten.

Bijna iedereen heeft kanker las ik ruim een jaar na mijn eigen (succesvolle) behandelingen tegen borstkanker. Voor mij was het verhaal van Saskia dan ook heel herkenbaar. Ik zag er een beetje tegenop om in haar boek te beginnen (wil ik wel weer zo specifiek herinnerd worden aan die periode?). Toch merkte ik al snel dat haar boek (bijna) een feest der herkenning was. Menigmaal betrapte ik mij erop dat mijn mondhoeken omhoog gingen tijdens het lezen van haar ervaringen, juist omdat het ook min of meer mijn verhaal is.

Bijna iedereen heeft kanker is een aanrader voor iedereen die een vergelijkbare periode heeft meegemaakt. Het kan helend werken om je persoonlijke verhaal (deels) terug te vinden in dit boek, zonder dat er zwaarmoedig over gedaan wordt! Ik zou het boek ook zeker aan willen raden aan iedereen die net de diagnose kanker heeft gehad en op het punt staat het traject in te gaan. Hierdoor zullen de ervaringen rondom je behandeling je waarschijnlijk net even wat minder rauw op je dak vallen en ga je misschien wat zekerder het proces in. Daarnaast is het boek een dikke vette aanrader voor partners, familie en vrienden van een kankerpatiënt. Het boek zal je helpen de situatie waarin diegene zich bevindt iets beter te kunnen begrijpen.

★★★★Bijna iedereen
Titel: Bijna iedereen heeft kanker |  Auteur: Saskia Maaskant | Uitgeverij: Davidsfonds | Categorie: lifestyle, gezondheid & ziekte | Verkrijgbaar als: paperback | 272 pagina’s | ISBN13: 9789002277412 | Verkrijgbaar sinds: 22 november 2022 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 14 mei 2023 | Prijs: €22,50 | Online te bestellen via: Bookspot, Bruna en Bol.com

Davidsfonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.