Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut


Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeutZoektocht naar jezelf

Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut beschrijft een gedeelte uit het leven van Hesther Selbeck en wel het gedeelte dat belangrijk is voor het ontwikkelen van haar therapie: Contextuele PaardenTherapie. Opgeleid als systeemtherapeut merkt ze dat ze in haar behandelingen tekortschiet en cliënten niet datgene kan geven wat tot volledige genezing zal leiden. Bovendien is ze zelf zoekende naar stabiliteit en duidelijkheid in haar leven. Wat diverse therapeuten haar niet kunnen bieden, vindt ze bij een Mongools paard, als ze een trektocht maakt door Mongolië.

‘Hoe het paard in Mongolië mij leerde praten.’

Ze ontdekt haar eigen kracht en ervaart het contact met paarden als een helend proces.

Het boek is opgebouwd uit drie delen: voor, tijdens en na de reis naar Mongolië. We volgen Hesther in haar zoektocht naar zichzelf, haar strijd in relaties, haar roep om bevestiging, haar onzekerheid en haar vraag naar zingeving. In Mongolië komt ze langzaamaan steeds meer in haar kracht te staan en ontdekt ze haar eigen authenticiteit. Op een kwetsbare manier beschrijft ze haar proces. Als lezer kun je alleen maar waardering voelen voor deze open en eerlijke ontboezemingen, waarin ze haar persoonlijke proces beschrijft.

Het eerste deel van Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut dat zich afspeelt voor de reis naar Mongolië, doet wat verwarrend aan. De auteur springt van de hak op de tak en maakt zonder aankondiging tijdsprongen die meer haar gedachtegang volgen dan dat er logica in het verhaal is. Het geeft ook weer hoe onzeker ze toen nog was, hoe ze zoekende was naar haar eigen identiteit. Het tweede deel brengt meer rust in het verhaal, zoals de schrijfster die ook vindt in de natuur en de omgang met de paarden. In het derde deel leef je mee met het ontwikkelen van haar eigen therapie, haar strijd om erkenning ervan en haar overtuiging van de waarde van het contact met dieren. Dit blijkt vooral als ze deze therapie inzet voor uitbehandelde jongeren. Met liefde en aandacht richt ze zich met succes tot deze groep en het versterkt haar in het doorzetten om dit levenswerk te volbrengen.

De stijl van Hesther Selbeck is prettig om te lezen. Op een ontwapenende manier geeft ze een inkijkje in haar eigen persoonlijkheid, hier en daar doorspekt met de nodige humor en zelfspot. Haar gedachten geeft ze vaak in een ander, groter en cursief geschreven lettertype weer. De communicatie met het paard, waarbij ze antwoord krijgt in haar gedachten, geven het verhaal een spiritueel tintje. De ‘toevalligheden’ zorgen voor een extra dimensie. Op haar eigen website http://www.hestherselbeck.nl is meer te vinden over haar werkwijze en de door haar ontwikkelde CPT. Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut is een verhaal dat inspireert om de zoektocht naar jezelf aan te gaan en zo dromen in je leven te verwezenlijken.

★★★★
Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeutTitel: Het Mongoolse paard, het meisje en de therapeut | Auteur: Hesther Selbeck | Uitgeverij Elmar  | Categorie: Biografie, Persoonlijke ontwikkeling | Verkrijgbaar als paperback | 290 pagina’s | ISBN13: 9789038928302 | Verkrijgbaar sinds: 09-11-2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-11-2021 | Prijs: €22,99 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.


Elmar

ruime selectie tweedehands top literatuur uit binnen en buitenland bij Boekenbalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.