Kasper


KasperAchtbaan op losse schroeven

Het boek Kasper beschrijft de ruim duizend dagen die auteur Jeroen van Veen doorbracht met zijn zoontje. Toen hij hem op een morgen uit bed haalde, zag hij dat er maar één oog openging, terwijl het andere niet vastzat door een ontsteking of iets dergelijks. Het was het begin van een ‘achtbaan op losse schroeven’, zoals Van Veen het benoemde volgens de subtitel van het boek. Zijn zoontje van één jaar oud bleek een tumor van acht cm in zijn hoofd te hebben, die bovendien van een agressieve soort was. De rollercoaster begon.

Jeroen van Veen besluit om zijn werk neer te leggen en al zijn tijd door te brengen met Kasper om er voor hem te zijn. Zijn zwangere vrouw zorgt voor hun andere zoontje Brent. Een tijd van spanning en onzekerheden start: zal de chemo aanslaan, is deze kanker te behandelen? Aan de andere kant zijn er ook de vele geluksmomenten als de tumor lijkt te slinken. Het samenzijn met zijn zoontje kost hem heel veel, maar levert ook bijzondere, ontroerende situaties op. Hij probeert positief te blijven en al zijn energie te stoppen in het begeleiden van Kasper. De vooruitzichten waren dat Kasper zijn derde verjaardag niet zou halen en van iedere dag dat Kasper langer leeft, wordt intens genoten.

Kasper is een aangrijpend, hartverscheurend verhaal over de strijd die het moedige mannetje Kasper levert, bijgestaan door zijn vader en op de achtergrond natuurlijk zijn moeder en zijn twee jaar oudere broertje. Na ruim duizend dagen besluit Van Veen het leven van zijn zoontje op te tekenen. Hij vertelt ook dat hij alles heeft gegeven: “Echt alles wat ik in me had.” Als lezer leef je mee, strijd je mee, lijd je mee met alles wat Kasper overkomt en wat hij moet doorstaan om al die mensonwaardige behandelingen te ondergaan. Het ontroerende verhaal kruipt onder je huid en je leeft mee om in alle machteloosheid maar iets te kunnen bijdragen aan meer zekerheid.

De cover laat een prachtige foto zien van Kasper met zijn blije koppie vol met rode krullen, een foto om meteen verliefd op te worden. Wat een levenslust straalt ervan af! De strijd die Kasper strijdt, wordt levensecht beschreven en je voelt het balanceren van de ouders tussen wanhoop en vrees. In open en warme taal leren we het verhaal van Kasper en de andere gezinsleden kennen, de pijn die ze allemaal voelen, maar daarnaast de bewonderenswaardige positiviteit om alles uit deze tijd te halen.

Kasper is het open en eerlijke verhaal van een vader die alles voor zijn zoontje overheeft. Het raakt en ontroert, geeft hoop op een goede afloop en laat je meeleven en meelijden. De onuitputtelijke inzet van de anderen in het gezin kun je alleen maar tot in het diepst van je hart waarderen. Kasper is een echte aanrader voor iedereen die in een vergelijkbare situatie zit, maar ook voor diegenen die nog nooit een dergelijke situatie hebben meegemaakt. Het laat je beseffen wat een geluk het is om een gezond kind te hebben, maar ook hoe je toch vol positiviteit met zo’n periode om kunt gaan!

★★★★★
KasperTitel: Kasper | Auteur: Jeroen van Veen | Uitgeverij: Splint Media  | Categorie: biografie | Verkrijgbaar als paperback | 256 pagina’s | ISBN13: 9789493042230 | Verkrijgbaar sinds: februari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 26-03-2022 | Prijs: €20,99 | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.

Splint media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.