Ken je me nog?


Recensie Ken je me nog door Pierre Peeters:
Hoe een mantelzorger zich wegcijfert voor zijn geliefde!

Willem Brouwer schreef in 2018 zijn eerste boek Gooi me niet weg waarin hij de beginnende dementie van zijn echtgenote behandelde. In dit tweede boek schrijft hij de zorg voor zijn dementerende echtgenote in haar laatste fase van dementie neer. Dit vervolgboek is los van het eerste boek te lezen.

Tineke Brouwer – Zijlstra glijdt langzaam dieper en dieper in haar dementie af en heeft steeds meer zorg nodig. Haar echtgenoot Willem Brouwer beloofde haar, er steeds voor haar te zijn en met de hulp van thuiszorg, heel veel geduld en opoffering lukt het hem om Tineke thuis te houden, de nodige verzorging en bijstand te bieden en er 24/7 voor haar te zijn.

In korte hoofdstukken schrijft hij zijn wedervaren neer als echtgenoot, maar ook als mantelzorger en dit op een heel toegankelijke, bevattelijke en realistische manier. Hij put daarbij uit zijn eigen beleving en uit zijn herinneringen. Leuk vond ik de cursieve teksten onder sommige hoofdstukken, die de mogelijke gedachten van zijn echtgenote weergeven, waardoor ook zij een stem krijgt.

Heel erg mooi is de onvoorwaardelijke liefde van Willem voor zijn Tineke. Dat blijkt uit alles wat hij doet en bedenkt om het haar zo comfortabel mogelijk te maken en haar laatste levensdagen zo menswaardig als maar kan te laten verlopen. Dat hij daarbij zijn eigen persoon, zijn eigen gezondheid, zijn eigen kwalen wegcijfert, is bewonderenswaardig … maar niet zonder enig gevaar zoals uit zijn relaas zal blijken.

Ik vond het fasenplan van dementie dat boven enkele hoofdstukken verschijnt, heel interessant en leerrijk. Hierdoor krijg je als lezer een redelijk goed beeld hoe de vreselijke ziekte ‘dementie’  verloopt en een persoon laat aftakelen.
Voor ik in dit boek begon te lezen, was ik wat terughoudend, angstig om wat ik te lezen zou krijgen, maar in twee dagen verslond ik het verhaal. Ik was ontroerd door de manier waarop de auteur met dementie omging, de kracht die van hem uitging om zijn geliefde bij te staan en de boeiende wijze waarop hij dit boek redigeerde. Bravo!

Ken je me nog?  is een must, een aanrader voor iedereen die van ver of nabij betrokken is bij dementie. Het ziektebeeld wordt vanuit een diep menselijk gegeven heel sereen benaderd, zonder dingen te verbloemen, wat maakt dat dit een uiterst krachtig en sterk boek is.

Op de cover prijkt een heel mooie vakantiefoto van de jonge Tineke met trendy zonnebril, genomen op een strand.
Voor het gedurfde onderwerp, voor het zich kwetsbaar opstellen, voor het erg toegankelijk maken van het onderwerp dementie, voor de vlotte schrijfstijl waardeer ik dit boek heel erg graag met 5 sterren.

★★★★★
Titel: Ken je me nog? | Subtitel: De zorg voor mijn echtgenote in de laatste fase van dementie | Auteur: Willem Brouwer | Uitgeverij de Brouwerij – Brainbooks | Categorie: biografieën | Thema’s: thuiszorg, mantelzorg, dementie  | Verkrijgbaar als paperback | 192 pagina’s | ISBN13: 9789083114507 | Verkrijgbaar sinds: 01-12-2020 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 19-02-2021 | Prijs: €20.00 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.