Recensie Lotus door Hannie van Grol:
Bevrijd van alle trauma’s
Els Houtman beschrijft in Lotus haar levensverhaal vanaf het moment dat ze uit huis gaat en in Rotterdam op een kamer belandt om de opleiding aan de Academie voor beeldende kunsten te volgen. In flashbacks lezen we gedeeltes uit haar jeugd, die telkens in cursief weergegeven worden. Al vrij snel wordt duidelijk dat ze te kampen heeft met grote spanningen die haar leven vaak ondraaglijk maken. Onbewust van alles wat hierachter zit, vecht ze zichzelf terug naar verdergaan en volhouden.
In 38 hoofdstukken vertelt de auteur over haar strijd om haar onrust en stress de baas te worden. Telkens opnieuw krabbelt ze op nadat haar lichaam haar weer teruggefloten heeft. Het is te veel om op te noemen wat er zich allemaal afgespeeld heeft. Een greep daaruit: seksueel misbruik, diverse miskramen, een overleden dochtertje, borstkanker, operaties… In vage herinneringen komen er soms flarden voorbij uit de jeugd. Ze zijn zeker in het begin niet allemaal te plaatsen, maar langzamerhand wordt duidelijk hoe met name misbruik een grote rol heeft gespeeld.
In duidelijke heldere taal beschrijft Els Houtman hoe haar leven verlopen is en welke worsteling ze heeft moeten voeren om er weer bovenop te komen. Het zeker weten diep van binnen dat het uiteindelijk goed zal komen, zorgt ervoor dat ze kan volhouden en telkens weer overeind kan krabbelen. Als lezer leef je mee met alle ziektes, onrust, stress, maar ook met haar moed, haar kracht en vertrouwen. Door volkomen eerlijk naar zichzelf te kijken komt ze tenslotte bij zichzelf uit, net zoals een lotus die zich vanuit de modder een weg baant naar het licht om daar tot volledige ontplooiing te komen en te schitteren in alle schoonheid.
Lotus leest als een spannend verhaal waarbij je wilt weten hoe de afloop zal zijn. Met een voorwoord van Fer Unck, psychiater, en een nawoord van de schrijfster zelf, word je meegenomen in de rollercoaster die het leven van Els symboliseert. Ze geeft aan tussen de moeilijke periodes ook momenten van geluk ervaren te hebben, met als absoluut veilige haven haar man, die haar altijd terzijde heeft gestaan. Ook bijzonder zijn de kindertekeningen van Elsje waarin ze als kind haar problemen al tekende, ze vormen echt een verrijking van het boek. Haar gedichten waarmee ze het boek begint en eindigt, geven weer hoe diep de strijd geweest is en wat het resultaat is geweest van al het zoeken naar oplossingen.
Het boek schetst het gevecht en de worsteling van iemand die wil leven ondanks alle moeilijkheden, maar telkens opnieuw stilgezet wordt om toch de confrontatie met het verleden aan te gaan. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de gevolgen van misbruik, voor hulpverleners die te maken hebben met deze problematiek en verder voor iedereen die hiermee te maken heeft of alleen maar nieuwsgierig is, kan dit boek een groot hulpmiddel zijn om er kracht, moed en vertrouwen uit te putten. Hoeveel kan een mens verdragen om er dan toch zo geheeld uit te komen? Een compliment aan de auteur die de moed heeft gehad haar leven onder ogen te zien en aan het papier toe te vertrouwen om op die manier ook voor anderen een troost en inspiratie te zijn.
★★★★
Titel: Lotus | Auteur: Els Houtman | Uitgeverij: Boekscout | Categorie: (Auto-)biografieën | Verkrijgbaar als paperback | 236 pagina’s | ISBN13: 9789464037647 | Verkrijgbaar sinds: 2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 10-02-2021 | Prijs: € 21,50 | Bestellen