Mevrouw


MevrouwEen baanbrekend boek voor transgenders

‘Mevrouw’ is het eerste boek dat ik las van Valérie Lempereur en het heeft er bij mij behoorlijk diep ingehakt.

Het boek is autobiografisch, waardoor de auteur zich niet alleen volledig blootgeeft, maar zich ook heel kwetsbaar opstelt. Het is enerzijds een verhaal van vele ups en downs, maar getuigt anderzijds ook van heel wat zelfopoffering en doorzettingsvermogen. Het is een boek dat geschreven moest worden en dat mijns inziens de baan kan effenen voor mensen in een gelijkaardige situatie.

In ‘Mevrouw’ vertelt Valérie over haar ‘anders’ zijn. Zij werd in een niet nader genoemde Zeeuws-Vlaamse plaats geboren als Daniël (Daan), maar al vrij vlug wist zij dat ze in het verkeerde lichaam geboren was. Zij was en voelde zich helemaal geen jongen of man, maar wist dat zij een meisje, een vrouw was.

In het eerste deel beschrijft de auteur haar leven voor de ‘reparatie’ – want ‘transitie’ weigert zij te gebruiken – tot vrouw. Het viel mij op dat ondanks haar vrouw willen zijn, zij dit toch bewust en angstvallig verborgen hield voor de buitenwereld om moeilijkheden te vermijden en probleemsituaties uit de weg te gaan. Maar uiteindelijk kan Daniël niet anders dan ‘rebelleren’, wat hem niet in dank wordt afgenomen. Hij wordt wegens zijn anders zijn naar jeugdinstellingen gestuurd, waar zij hoegenaamd niet kan aarden. Eenmaal volwassen kan zij zich eindelijk ‘outen’ en vindt zij in Dolly een bondgenote.

Haar geluk kan niet op wanneer ze verliefd wordt op Sam en deze Daan ook wel ziet zitten. Daan kan tijdens het vrijen haar ware sekse nog verbergen, maar wat moet gebeuren gebeurt: Sam ontdekt Daans geheim. In eerste instantie kan hij er niet mee omgaan, maar dan ziet hij in dat zijn liefde voor Daan zo groot is dat hij haar van dan af al zijn steun en liefde geeft en haar aanmoedigt om de ‘reparatie’ te laten plaatsvinden. Spijtig genoeg zal hun sprookje niet standhouden.

In het tweede deel beschrijft Valérie hoofdzakelijk gebeurtenissen uit haar verleden als o.a. journalist. Ik vond, maar dat kan uiteraard verkeerd zijn, dat het tweede deel een geschreven afrekening met de kwelduivels uit haar verleden is.

WOW wat een gedurfd boek! Ik ben ervan overtuigd dat het schrijven van deze kanjer niet eenvoudig was, maar anderzijds wel een bevrijding is geweest voor Valérie. Tijdens het lezen heb ik meermaals geslikt wanneer nog maar eens iemand ‘bot’ uit de hoek kwam en Valerie beschimpte en verwijten maakte. Ik kon er ook niet zo goed mee omgaan, dat hulpverleners, verpleging, chirurgen, dokters, dokters in opleiding…eigenlijk grof gebekt waren en weinig of geen respect toonden tegenover de patiënte.

Ik ben ervan overtuigd dat dit boek voor heel wat transgender jongeren en volwassenen een leidraad kan zijn op weg naar een ‘reparatie’ en hun de ogen opent hoe de weg bezaaid ligt met valkuilen en schietgeweren, over wat hun te wachten staat en wat er uiteindelijk allemaal kan/staat te gebeuren.

Ik ben onder de indruk van het sterke karakter van Valérie Lempereur, hoe zij ondanks tegenslagen en tegenkanting toch aan de weg is blijven timmeren en er altijd in is blijven geloven. In het boek frappeerde het mij dat Daan haar ouders vroeg om een nieuwe naam en dat deze daar niet over een nacht ijs gingen en uiteindelijk suggereerden om vanaf de reparatie haar Valérie te noemen, een Franse meisjesnaam die dapper en moedig betekent, wat haar karakter volledig in twee woorden samenvat.

De auteur heeft een vlotte, meeslepende en heel beschrijvende maar recht-toe-recht-aan schrijfstijl.
Valérie Lempereur is met dit boek niet aan haar proefstuk toe. Onder een pseudoniem schreef ze o.a. Achter het raam op de wallen, De meisjes van mevrouw de Wit en ze was coauteur van het boek Mathilde & Co: de familie d’ Ambras over en met medewerking van de Belgische koningin en de koninklijke familie.

Ik kijk uit alvast uit naar het volgende boek van Valérie Lempereur ‘Een kwestie van tijd’, dat verschijnt in september 2023.

Voor het zich zo blootgeven, voor het effenen van de weg, voor het breken van een lans voor alle transgenders waardeer ik dit boek heel erg graag met vijf sterren.

★★★★★
MevrouwTitel: Mevrouw | Auteur: Valérie Lempereur | Uitgeverij: Lebowski | Categorie: Literaire romans – Autobiografieën | Verkrijgbaar als: paperback, e-book en luisterboek | 384 pagina’s | ISBN13: 9789048865307 | Verkrijgbaar sinds: september 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 23-11-2022 | Prijs: paperback €22,99, e-book €9,99 en luisterboek €12,99 | Ook als luisterboek en e-book via: Storytel | Online te bestellen via: Bol.com, Bookspot en Bruna.

Lebowski

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.