Zo wit als sneeuw


Recensie Zo wit als sneeuw door Antoinette van Steeg:
Aangrijpende roman over de veerkracht van liefde

Thea Zoeteman begon met schrijven toen ze twintig was, maar het duurde zeker nog tien jaar voordat het boek uitgebracht werd. Inmiddels heeft ze al meerdere boeken uitgebracht en zelfs een trilogie. Zo wit als sneeuw is haar nieuwste boek en voor mij mijn eerste kennismaking met Zoeteman.

Rika heeft haar man plotseling verloren aan een hartstilstand en woont nu samen met haar ongetrouwde dochter Christien die haar verzorgt. Kort na het overlijden van haar man heeft Rika een hersenbloeding gehad en ze kan niet meer alleen voor zichzelf en het huishouden zorgen. Christien mist in haar leven een man. Ze zou gaan trouwen met Michiel, maar door de zorg voor haar moeder is hun relatie helaas gestrand.

Haar zus Marleen daarentegen is gelukkig getrouwd met Kees en samen hebben ze twee kinderen. Dan slaat het noodlot toe en krijgt Rika opnieuw een hersenbloeding. Dit keer raakt ze haar spraak kwijt. Niet veel later ontdekt Christien een brief die haar moeder haar heeft geschreven om het geheim te vertellen dat ze al lang bij zich draagt. De brief is bedoeld voor als ze is overleden. Echter, Rika leeft nog als Christien de brief vindt. Het zorgt voor een verstoorde en emotionele relatie tussen de zussen en Rika. Waarom is Christien zo geraakt door de brief? En wat is het geheim van Rika?

Zoeteman bouwt na deze brief het verhaal goed uit. Ze laat zien wat verdriet, hoop, liefde, het geloof en relaties met iemand kunnen doen. We lezen zowel vanuit Christien als Marleen en Rika hoe ze omgaan met deze tegenslag en dit geheim. Het Christelijk aspect speelt een belangrijke rol in het boek wat zorgt voor een bepaalde binding met de personages.

Zo wit als sneeuw is zeer vlot geschreven en goed uitgewerkt. Ik voelde mee met de personages, ook al is vrij snel bekend welke wending het verhaal krijgt. Het verhaal kent verdriet maar ook hoop. Het zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Hier ligt wat mij betreft ook de kracht van dit boek.

Af en toe las ik met een brok in mijn keel de gebeurtenissen en hoe het leven van vooral Christien en Rika wordt ervaren en verteld. Je begrijpt hun keuzes en reactie en toch raakte het mij als lezer. Hoe zou ik in zo’n situatie gereageerd hebben? Is vergeving mogelijk als je pijn en verdriet voelt, maar ook hoop?

Ik had nog niet eerder boeken gelezen van Zoeteman, maar ik ben onder de indruk van Zo wit als sneeuw. Het is een boek met een Christelijke inslag, maar dat zorgt ook voor een fijne lading in het verhaal. Zelf ben ik opgegroeid met dit geloof en ik herkende bepaalde situaties en overdenkingen.

Nadat ik het boek dichtsloeg, was ik niet verrast door de verhaallijn, maar wel door hoe Zoeteman het verhaal echt tot leven weet te brengen. Dit is zo’n boek waar je graag mee onder een dekentje duikt met een mok chocolademelk. Voor ik het wist was het boek uit, maar ik heb nog wel even nagedacht over het verhaal. Een aanrader voor diegenen die graag een roman lezen die zomaar echt gebeurd zou kunnen zijn. Leg voor de zekerheid de tissues alvast maar klaar.
★★★★
Titel: Zo wit als sneeuw | Leesfragment | Auteur: Thea Zoeteman | Uitgeverij Zomer en Keuning | Categorie: romans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 256 pagina’s | ISBN13: 9789020539462 | Verkrijgbaar sinds: 20-10-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 23-11-2020 | Prijs: €17.50  en e-book € 7.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.