Olivia’s geheim (3)


Recensie Olivia’s geheim door Hannie van Grol:
Het laatste deel lost alle raadsels op

Olivia’s geheim is het derde en afsluitende deel uit de trilogie De drie dochters. In dit derde deel staat de oudste dochter Olivia centraal. De drie zussen vinden tijdens een opruimactie een medische verklaring waaruit blijkt dat hun moeder, de beroemde filmster Jillian Croft, die inmiddels al overleden is, nooit zwanger had kunnen worden. Ze zijn totaal van slag door deze ontdekking. Hun vader, de beroemde Daniel Braddock, kunnen en willen ze niets vragen, hij heeft een beroerte gehad en kan nauwelijks spreken. In het eerste deel heeft Rosalind, de middelste dochter, al onderzoek gedaan naar haar biologische moeder. De jongste zus Eve stond centraal in het tweede deel en nu is de beurt aan de oudste zus Olivia, die vast van plan was de nagedachtenis aan haar moeder hoog te houden en haar ideaalbeeld van haar in stand te houden.

Het leven van Olivia Croft neemt een dramatische wending, als ze een vergeefse auditie heeft gedaan voor een filmrol en haar tv-show stopgezet wordt. Bovendien doet ze al jaren tevergeefs moeite om zwanger te worden, als ook nog blijkt dat haar man Derek niet eerlijk tegen haar is geweest. Bij een interview maakt ze hem en public met de grond gelijk. Door alle reacties via social media voelt ze zich gedwongen haar woning in Los Angeles te verlaten en zich terug te trekken in Maine, het gebied waaraan ze fantastische jeugdherinneringen heeft. Terwijl ze worstelt met het verlies van haar carrière en huwelijk, ontmoet ze Duncan, die zijn eigen verdriet heeft. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar zijn wel genoodzaakt de confrontatie met hun verdriet aan te gaan. Olivia ontdekt dan dat het niet mogelijk is de waarheid te blijven verstoppen. De illusie die ze jaren in stand heeft gehouden, wankelt en ze moet erkennen dat haar moeder niet het gedroomde ideaal is dat ze al die tijd heeft aanbeden.

Olivia is de oudste zus, maar tegelijkertijd ook de meest impulsieve. Ze brengt door haar pit en opvliegende aard zichzelf regelmatig in de problemen. Daardoor wordt ze nu toch uiteindelijk gedwongen naar zichzelf te gaan kijken en de waarheid onder ogen te zien. Zoals we in de voorgaande twee delen van De drie dochters al gewend waren, is Muna Shehadi daar op een originele manier toe in staat. Ondanks dat je gelooft dat na de eerste twee delen er weinig nieuws meer te melden valt, laat de auteur je toch weer verbaasd staan. Ze is zo goed in staat deze dochter weer raak te typeren, waardoor je een heel ander persoon te zien krijgt dan haar twee zussen.

De opbouw van het boek is dezelfde: een stukje cursieve tekst die uit het dagboek van Jillian Croft komt en daarna de belevenissen van Olivia. Ook komen in dit boek weer een aantal recepten voor die achter in het boek uitgeschreven zijn. De hoofdstukken zijn redelijk kort, waardoor je toch telkens weer het gevoel hebt om nog even een klein stukje verder te lezen. Ongemerkt ben je zo door het boek heen, zodat je nu volledig op de hoogte bent van het leven van De drie dochters. Muna Shehadi heeft een vlotte schrijfstijl, prettig taalgebruik, af en toe met de nodige humor, maar soms laat ze je ook een traantje wegpinken. De thema’s waarheid, zelfreflectie en liefde komen ook in deze roman volledig aan bod.

Al met al is de trilogie De drie dochters aan te raden, zeker in deze tijd van lockdown om je weer even heerlijk terug te trekken en je te wanen in de ‘normale’ wereld met problemen die zeker niet alledaags zijn, maar die wel kunnen zorgen voor de nodige afleiding.

★★★★
Titel: Olivia’s geheim | Serie; De drie dochters-deel 3 | Auteur: Muna Shehadi | Uitgeverij HarperCollins | Categorie: familieroman | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 368 pagina’s | ISBN13: 9789402704730 | Verkrijgbaar sinds: 17-03-2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 08-04-2020 | Prijs: € 19,99, e-book € 9,99 | Bestellen