Recensie En de wereld was jong door Hannie van Grol:
Drie steden serie- deel 1
Drie families in het na-oorlogse Duitsland
Na haar eerdere succesvolle trilogie De nieuwe tijd komt Carmen Korn nu met het eerste deel van een nieuwe reeks. Het tijdsverloop in deze roman beslaat een periode van tien jaar. Het verhaal start in 1950 en eindigt in 1959. De wederopbouw na de dramatische verwoestingen van WOII wordt uitvoerig beschreven aan de hand van de belevenissen van drie families in drie verschillende steden.
In Keulen woont Heinrich Aldenhoven met zijn vrouw Gerda, hun kinderen en twee nichten in een huis. Heinrich heeft een kunstgalerij en zeker in de eerste jaren moet hij behoorlijk zijn best doen om het hoofd boven water te houden. Ook speelt de herkomst van bepaalde schilderijen een grote rol. Na verloop van tijd trekt de kunsthandel weer aan.
In Hamburg woont de beste vriendin van Gerda, Elisabeth, samen met Kurt in een overvol huis. Veel mensen die in de oorlog hun bezittingen hadden verloren, werden ergens ondergebracht en zo ook in dit huis. Ook hun dochter Nina met haar zoon Jan maken deel uit van de bewoners. Hun schoonzoon Joachim was in de oorlog in Rusland terechtgekomen en na de oorlog keerde hij niet terug. Alleen Nina en Elisabeth blijven hopen op en geloven in zijn terugkeer.
In San Remo woont de zus van Heinrich, Margarethe. Zij is getrouwd met Bruno. Samen hebben ze een zoon Gianni. De gevolgen van de oorlog zijn hier minder merkbaar, maar ook zij hebben hun problemen. De tirannieke schoonmoeder speelt een bepalende rol. Ook de overspelige broer van Bruno zorgt voor de nodige ophef.
En de wereld was jong start met een beschrijving van de diverse personages en een stamboom, zodat het prettig is om telkens even terug te kijken om de personen meteen goed te kunnen situeren. Ze worden in een sneltreinvaart ten tonele gevoerd en een geheugensteuntje is dan zeer welkom. Ook wisselen de locaties elkaar snel af. Na een kort gedeelte in de ene stad springen we binnen no time over naar de volgende.
En de wereld was jong is chronologisch opgebouwd. Boven ieder hoofdstuk staat de datum aangegeven. Het jaar 1950 wordt het meest uitvoerig beschreven, de jaren daarna steeds minder uitgebreid. Toch volgen we de rode draad. Het verhaal doet tamelijk oppervlakkig aan, terwijl er wel sprake is van diepe oorlogswonden en traumatische gebeurtenissen. De familiebanden zijn hecht, er zijn veel relaties, sommige moeizaam, andere gestoeld op diepe liefde.
Carmen Korn heeft een vlotte pen, ze beschrijft de diverse karakters met hun emoties zodanig dat ze wel aan te voelen zijn, maar niet als boeiend worden ervaren. Het tijdsbeeld waarin En de wereld was jong speelt, wordt duidelijk geschetst. We leren heel veel over de kunst en de muziek uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Ook de wederopbouw van Duitsland komt goed aan bod. Vrijwel alle personages die de revue passeren, worden beschreven als slachtoffer van WOII en dat laat het leed van die periode diep indalen. Er zijn geen winnaars.
En de wereld was jong is het eerste deel van een familieroman over Duitsland na WOII. Er wordt heel veel informatie over die tijd gegeven via het verhaal over de drie families in Keulen, Hamburg en San Remo. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Duitsland in de vijftiger jaren, is dit boek zeer aan te bevelen.
★★★
Titel: En de wereld was jong | Serie: Drie steden- deel 1 | Auteur: Carmen Korn | Uitgeverij Signatuur | Categorie: Romans, familieromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 528 pagina’s | ISBN13: 9789056727048 | Verkrijgbaar sinds: november 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 16-01-2022 | Prijs: € 24,99, e-book € 13,99 | Bestellen