Het dilemma


Recensie Het dilemma door Brigitte Audiens:
B.A. Paris is een bekend auteur in het genre van de thrillers. Met Het dilemma verkent ze een nieuwe richting en maken we als lezer kennis met haar eerste roman.

Livia heeft er altijd van gedroomd om op haar veertigste verjaardag een groot feest te geven voor al haar vrienden en iedereen die ze graag ziet. Vandaag is eindelijk die grote dag aangebroken. Ze kijkt reikhalzend uit naar de avond. Laat  haar moment suprême maar beginnen! 

In gedachten gaat Livia terug naar de afgelopen jaren. Op haar zeventiende had ze een relatie met Adam en werd ze zwanger van hun eerste zoon, Josh.  Adam vroeg Livia ten huwelijk toen ze zwanger was en hij maakte haar daarmee dolgelukkig. Maar haar ouders vonden haar zwangerschap een schande en wilden haar nooit meer zien. Dit was een hele klap voor Livia.

Ondanks deze tegenslag gingen Livia en Adam verder met hun leven en zo verstreken er enkele jaren. Ze werden opnieuw trotse ouders met de geboorte van hun dochter Marnie. Nu is Marnie alweer 19 jaar en studeert in Hong Kong. Hun  zoon is ondertussen 22 jaar en staat op eigen benen.

Livia’s ouders wensen nog steeds geen contact met haar en haar gezin. Ondanks herhaalde vergeefse pogingen om het contact te herstellen, blijft Livia kaartjes sturen met Kerstmis. Eveneens werden ze op de hoogte gebracht van de geboorte van Josh en Marnie. Zonder gevolg. Nu heeft ze ook een uitnodiging verzonden, maar Livia verwacht niet dat haar ouders aanwezig zullen zijn.

Nu Livia 40 jaar wordt, kijkt ze echt uit naar een groots feest. Ze heeft alle voorbereidingen al getroffen en ziet dit een beetje als haar gemiste huwelijksfeest. Ze wil dit nu vieren samen met hun grote vriendenkring. De grote afwezigen zullen haar ouders zijn, die nog steeds geen contact wensen, en Marnie die nog in Hong Kong is. Maar dat zal Livia er niet van weerhouden te genieten van het prachtige vooruitzicht om vanavond te schitteren op haar eigen grote langverwachte feest.

Uiteraard waren er gedurende de huwelijksjaren ook ups en downs geweest. Maar ze hebben het samen goed gedaan. Ook dit kun je lezen in hun verhaal. Je leert de vriendenkring kennen van Livia en Adam. Hoe ze zijn veranderd van jonggehuwden naar de verantwoordelijke ouders van nu en hoe hun kinderen zijn opgegroeid.

Livia heeft een geheim ontdekt over Marnie. Ze heeft de kans nog niet gekregen om hier met iemand over te kunnen praten. Ze wacht het goede moment af om het aan Adam te vertellen. Ze weet dat hij heel teleurgesteld zal zijn in zijn dochter, die zijn oogappel is. Maar het is wel nodig dat hij het weet. Livia besluit het te vertellen na het feest.

Uiteindelijk is het tijd en kan het langverwachte feest van start gaan. Al de genodigden arriveren. Adam heeft een verrassing geregeld voor Livia. Maar tijdens het feest ontvangt Adam heel slecht nieuws. Hij wil dit moment niet bederven voor zijn vrouw en besluit te wachten tot na het feest. Hij beseft heel goed hoe lang ze naar deze dag heeft uitgekeken. Het is voor hen allebei een “ echt dilemma “. Zonder dat ze het van elkaar weten.

Dit verhaal wordt afwisselend verteld door Livia en Adam. Het is vloeiend geschreven in korte hoofdstukken met tijdsnotering, zodat je zonder problemen alle gebeurtenissen kunt volgen. Alle geheimen worden onthuld. De reacties van de vrienden die Adam en Livia goed kennen, tonen aan dat er iets niet klopt. Ze reageren anders dan normaal. Zijn er af en toe niet bij met hun gedachten. Dit wordt heel duidelijk beschreven. De gevoelens spreken voor zich. Je raakt emotioneel mee betrokken in hun verhaal.

De personages van Livia en Adam worden uitgebreid beschreven door B.A. Paris. Ook deze van hun kinderen. Je maakt echt kennis met hun leven en de groei die ze doormaken. De manier van hun reageren wordt duidelijk tijdens het lezen. Het dilemma leest heel vloeiend. De schrijfster gaat moeiteloos over van het ene onderwerp op het andere.

B.A. Paris geeft het verslag weer van één dag uit het leven van Livia en Adam dat duidelijk wordt gemaakt door flashbacks. Op die manier begrijp je het leven van hen beter en ook waarom ze deze beslissingen nemen om elkaar te sparen voor hun eigen bestwil.

Het dilemma is een boeiend verhaal dat emotioneel geschreven is. Het is hetzelfde verhaal dat opnieuw verteld wordt door de ogen van Livia en Adam, maar volgens hun eigen versie. Dus dit is zeker niet storend, maar nodig om te weten waarom dit gebeurde.

Op het einde schrijft B.A. Paris nog een hoofdstuk – 1 jaar later. Dit is erg leuk om te weten. Hoe heeft iedereen dit verhaal verwerkt ? Wat werd er beslist na al de gebeurtenissen?

Persoonlijk heb ik het boek in één dag uitgelezen. Waarschijnlijk zullen er nog veel andere lezers mij hierin volgen.
Een welverdiende 4 sterren voor deze aangrijpende roman.

★★★★
Titel: Het dilemma | Leesfragment | Auteur: B.A. Paris | Uitgeverij Ambo|Anthos | Categorie: familieromans | Verkrijgbaar als: paperback | 368 pagina’s | ISBN: 9789026351204 | Verkrijgbaar vanaf: 12-05-2020 | Recensent: Brigitte Audiens | Datum recensie: 01-05-2020 | Prijs: €20,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.