Hotel Piek


Hotel PiekRecensie Hotel Piek door Jolanda Kalkman:

Neeltje en Leendert Piek hebben een wagenmakerij. Leendert krijgt de laatste tijd vooral veel opdrachten om reparaties aan wielen en as-kasten uit te voeren. Hier haalt hij zijn neus niet voor op, maar het liefst werkt hij aan de bouw van een complete wagen.

Neeltje maakt zich alleen wel zorgen over de toekomst. Naast de zorgen over haar gezin, houdt ze de boekhouding voor de wagenmakerij bij. Zo valt het haar op dat er steeds minder orders binnenkomen. Wanneer haar eigen vader een kruiwagen met luchtbanden heeft aangeschaft, vraagt ze zich af, of het niet tijd wordt dat Leendert uit gaat kijken naar een andere baan. Maar Leendert wil daar helemaal niks van weten. Maar Leentje geeft niet zo maar op en pluist alle advertenties uit. Dan leest ze in de krant dat Hotel Van Dartel te koop staat. Een hotel runnen, dat zou een droom zijn die uit zou komen, maar krijgt ze Leendert ook zo ver om zijn wagenmakerij te verkopen om een nieuwe toekomst als hoteleigenaar tegemoet te gaan?

De roman Hotel Piek is geschreven door auteur Marja Visscher. Ze schrijft historische romans waarin over het algemeen vrouwen de hoofdrol spelen. Het verhaal speelt zich af rond 1919. Het is een tijd waarin er plots grote veranderingen plaatsvinden. In plaats van paard-en-wagen komen er steeds meer automobielen in de straten.

Marja Visscher heeft Hotel Piek gebaseerd op waargebeurde feiten. Ze heeft hiervoor veel historische herinneringen aangereikt gekregen van dorpsgenoten, die ze in het verhaal heeft verwerkt. Hierdoor is het voor een ieder die bekend is met Klaaswaal, een heel herkenbaar en persoonlijk boek geworden. Maar ook wanneer je Klaaswaal niet kent, is het een zalig boek om te lezen en krijg je een goed beeld van deze bijzondere plek.

Met het boek krijg je als lezer een goed inkijkje in dit stukje geschiedenis. Leuk weetje is dat op de cover het originele hotel prijkt. De hoofdpersonages zijn zo goed neergezet, dat het lijkt alsof je ze persoonlijk hebt gekend. Ik heb bewondering voor Neeltje, hoe ze steeds het positieve probeert te zien, maar ik kan mij ook voorstellen hoe Leendert in een depressie terechtkomt, omdat juist hij geen uitweg ziet. Leendert en Neeltje zijn wat dat betreft elkaars tegenpolen, die elkaar aanvullen op de juiste momenten. Maar ook de liefde en het vertrouwen naar elkaar toe is goed weergegeven, ondanks de moeilijke momenten die Leendert en Neeltje in hun huwelijk kenden.

Naast dat de inhoud van het verhaal interessant is om te lezen, bevat het boek weinig moeilijke woorden waardoor het vlot leest. Het deel dat voorafgaat aan de aankoop van het hotel, is nodig om een compleet plaatje neer te zetten. Dit neemt best een relatief groot gedeelte van het boek in beslag, maar dit heb ik niet als storend ervaren. Aan de andere kant had deze historische roman veel dikker mogen zijn. Ik had graag nog meer mooie verhalen rondom Hotel Piek gelezen. Ondanks dat is het verhaal wel compleet en sla je het boek met een goed gevoel dicht. Een aanrader voor iedereen die van historische romans houdt. 5 sterren.

Zomer en Keuning logo

★★★★★
Hotel PiekTitel: Hotel Piek | Leesfragment | Auteur: Marja Visscher | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Categorie: historische romans | Verkrijgbaar als: hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789020540574 | Verkrijgbaar sinds: 26-05-2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 06-07-2021 | Prijs €17,50, e-book: €7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.