Inhaalslag


InhaalslagOntwikkeling van een jonge vrouw

Hoofdpersoon in Inhaalslag is Eva, in het begin van het boek nog een puber. Het is dan 2003. Omdat ze niet lekker in haar vel zit, presteert ze op school ondermaats en spijbelt ze ook regelmatig. Ze ziet regelmatig een vreemde man in een auto die haar in de gaten lijkt te houden. Bovendien wordt er door haar ouders erg vaag gedaan over het verleden. Al lezende wordt duidelijk dat er in 1989 een hele geschiedenis aan voorafgegaan is.

In het tweede deel van het boek dat tien jaar later speelt, blijkt dat Eva nog steeds achtervolgd wordt door de geheimen van het verleden. Dat openbaart zich in alle facetten van haar leven, maar zeker ook in haar relaties. Via therapieën en confrontaties leert ze uiteindelijk weer grip op haar leven te krijgen.

Inhaalslag is een boeiende roman over een jonge vrouw die we leren kennen als puber en die we volgen tot in haar volwassenheid. Het gezin waartoe ze behoort, speelt een grote rol in haar leven. Er komen verschillende thema’s in voor die voor velen herkenbaar zijn in het leven. Maar de onderlinge verbondenheid die ervoor zorgt dat Eva kan overleven in deze bizarre omstandigheden, staat centraal in het hele boek. Ook wordt de strijd van een jonge vrouw die heen en weer geslingerd wordt tussen de familiegeheimen en de traumatische gebeurtenissen, invoelend beschreven.

De schrijfstijl van Anne-Marike van Arkel is erg prettig. Je raakt betrokken bij het gezin Van Berckel en je leeft mee met alle gezinsleden, van wie Eva toch wel de centrale figuur is. De personages worden goed neergezet en voldoende uitgediept. De perspectieven wisselen vaak tussen de diverse personen. Soms gaat het verhaal over Eva in de derde persoon om vervolgens binnen hetzelfde hoofdstuk over te springen naar het ik-perspectief. Vanuit iedereen uit het gezin en zelfs nog vanuit enkele andere personen worden gedeeltes geschreven.

Inhaalslag kent verschillende vormen: het schrijven vanuit de diverse personages, zowel in de derde als eerste persoon, een briefwisseling, een e-mailwisseling, chatberichten. Ook de tijdsprongen treden regelmatig op, wel steeds voorafgegaan door het jaartal waarin het betreffende gedeelte zich afspeelt. Deze vele verschillende vormen versnipperen enigszins en maken van het boek niet echt een samenhangend geheel. Het tekort aan samenhang in de vorm wordt echter ruimschoots gecompenseerd door het verhaal, dat de rode draad goed laat zien.

Daarom is Inhaalslag zeer de moeite waard om te lezen, om de ontwikkeling van een meisje tot volwassen vrouw te volgen, om de familiegeheimen boven tafel te krijgen, maar vooral om de liefde van ouders voor hun kinderen te ervaren. Dit debuut van Anne-Marike van Arkel boeit en intrigeert, maar maakt ook nieuwsgierig naar eventueel toekomstig werk van haar hand. Zeker een aanrader!

★★★★
InhaalslagTitel: Inhaalslag | Auteur: Anne-Marike van Arkel | Uitgeverij Elikser | Categorie: Familieroman | Verkrijgbaar als hardcover | 340 pagina’s | ISBN13: 9789463654562 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 27-9-2022 | Prijs: €21,99 | Bestellen

Elikser logo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.