Paarse wolken, zwarte zon


Paarse wolkenOpgroeien bij een moeder met een verstandelijke beperking

Ina van der Beek heeft al meerdere romans op haar naam staan. Zij schrijft over herkenbare maar lastige onderwerpen vanuit een christelijke invalshoek. In Paarse wolken, zwarte zon leren we Marthe kennen. Tijdens haar geboorte heeft ze gebrek aan zuurstof gehad en daardoor hersenschade opgelopen. Haar moeder Janne probeert haar een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Als Marthe gaat werken, komt ze terecht in een sociale werkplaats. Daar leert ze Erik kennen, die oorspronkelijk natuurkunde heeft gestudeerd, maar door een motorongeluk ook hersenschade heeft opgelopen.

Als Marthe zwanger raakt, willen ze er wel helemaal voor gaan. Dat blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk te zijn. Erik kan niet omgaan met harde geluiden en het gehuil van de baby drijft hem het huis uit. Marthe blijft alleen achter met Janneke, die ze heel beschermd en beperkt opvoedt. Janneke is een slim kind, maar blijft emotioneel achter bij andere leeftijdsgenoten. Als ze ouder wordt, gaat ze steeds duidelijker zien dat het bij haar thuis er heel anders aan toegaat dan bij anderen.

Paarse wolken, zwarte zon is een indringende familieroman, waarin de lezer geconfronteerd wordt met problemen die zich achter meerdere voordeuren af kunnen spelen. Het intelligente kind Janneke beseft terdege dat er thuis iets niet klopt, maar haar overlevingsstrategie en aanpassingsvermogen zorgen ervoor dat ze haar moeder in alles terwille is, waardoor ze zichzelf aan de kant zet en geen eigen identiteit ontwikkelt. Dat wordt pijnlijk duidelijk als ze verkering krijgt met Luuk. We lezen over haar strijd die ze gevoelsmatig moet maken tussen haar moeder en Luuk. Ina van der Beek weet dat treffend te beschrijven.

De schrijfstijl is eenvoudig. Het af en toe kinderlijke taalgebruik sluit precies aan bij de leefwereld van Marthe, haar kijk op de wereld is heel beperkt en eenzijdig. Ze probeert zonder enige flexibiliteit haar ideeën en voorschriften voor Janneke te laten gelden, terwijl ze geen idee heeft van de veel rijkere belevingswereld van een kind. De titel duidt op de donkere gevoelens die Janneke ervaart in het contact met haar moeder.

Paarse wolken, zwarte zon is een intrigerend verhaal over de innerlijke strijd die een opgroeiend kind ervaart bij een moeder met een verstandelijke beperking. Het boek doet zeer waarheidsgetrouw aan en geeft een duidelijke kijk op deze problematiek.

Zomer en Keuning logo

★★★★
Paarse wolkenTitel: Paarse wolken, zwarte zon | Auteur: Ina van der Beek | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Categorie: familieromans | Verkrijgbaar als hardcover en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789020545180 | Verkrijgbaar sinds: januari 2022| Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 20-03-2022 | Prijs: €17,50, e-book €7,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.