Rook


Recensie Rook door Devika van Steeg:
Rook is het debuut van Tynke Hiemstra en laat zien wat er gebeurt met een gezin na een MeToo- beschuldiging. Dit is een onderwerp waarover in weinig boeken van Nederlandse bodem te lezen is en hierdoor sprak Rook me ook erg aan.
Alles lijkt perfect voor Merel en Wolf. Ze hebben een leuk huisje, een goede baan en twee leuke zoontjes Bram en Jonas. Als Merel op een dag aan het werk is, krijgt ze een berichtje waarin een artikel is gestuurd.

Ze kent de schrijfster van het artikel via haar man en na het lezen is het al snel duidelijk dat dit een artikel is waarin Wolf wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Merel schrikt hiervan en vraagt aan Wolf wat dit te betekenen heeft. Hij ontkent in eerste instantie alles, maar als hij eenmaal inziet dat hij beter open kan zijn tegen Merel, komt de waarheid boven tafel. Zal het gezin bij elkaar blijven na deze beschuldiging? Wat voor invloed heeft dit op de gezinsleden?

Hiemstra weet zeker hoe ze moet schrijven, maar de hoofdstukken sluiten niet erg goed op elkaar aan. Hierdoor ben je constant aan het schakelen, wat ervoor zorgt dat het verhaal wat moeizaam leest. Het schakelen is het minste in het middenstuk, maar in het begin en zeker op het eind is het heel erg schakelen.

Het eind is in mijn ogen nogal onverwacht en daarnaast afgekapt. Ik had niet door wat er was gebeurd en toen plots was het gebeurd en was het verhaal klaar. Dit einde is wel uniek in de zin dat het niet een goed einde is, maar het had in mijn ogen veel beter uitgewerkt kunnen worden.

Hiemstra heeft ervoor gezorgd dat maar liefst drie van de vier gezinsleden beïnvloed worden door de metoo-beschuldiging. Het personage dat niet echt beïnvloed lijkt te worden is Jonas, het jongste zoontje van Merel en Wolf dat nog te jong is om alles te begrijpen. Hiemstra laat goed zien hoe elk personage individueel beïnvloed wordt, maar ook hoe het gezin als geheel beïnvloed wordt.

De ontwikkeling van de personages is misschien wel het beste aan Rook. Elk belangrijk personage gaat een belangrijke ontwikkeling door en komt er uiteindelijk sterker uit. Daarnaast komt de MeToo problematiek goed naar voren tijdens het verhaal en geeft de lezer een kijk vanuit de beschuldigde in plaats van de kant van het slachtoffer.

Al met al is Rook een verhaal waar het onderwerp goed in is uitgewerkt, maar waar meer uitgehaald had kunnen worden. Ik geef dan ook 3 sterren.
★★★
Titel: Rook | Auteur: Tynke Hiemstra | LeesfragmentUitgeverij Orlando | Categorie: romans | Thema: MeToo beschuldigingen | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 224 pagina’s | ISBN13: 9789493081758 | Verkrijgbaar sinds: 01-10-2020 | Recensent: Devika van Steeg | Datum recensie: 22-10-2020 | Prijs: €21,50 en e-book €12,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.