Hoe een traumatische jeugd uiteindelijk overwonnen kan worden
Het verhaal begint met de leefwijze van een vader en een zoon, die op zijn minst ‘vreemd’ is te noemen. Wel hebben ze een goede verstandhouding, maar eigenlijk leven ze emotioneel gezien langs elkaar heen. Los van elkaar leren ze een vrouwelijke tweeling kennen waardoor hun levens een totaal andere wending neemt.
Langzamerhand leert de zoon een andere kant van het leven kennen met veel meer aandacht voor emoties en onvoorwaardelijke liefde. Ook beroepsmatig maakt hij een andere keuze, terwijl zijn vader juist besluit te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. Geleidelijk aan maken we ook kennis met andere personen die allemaal een rol in het verhaal zullen spelen. Uiteindelijk krijg je als lezer te maken met acht hoofdpersonen die aan het eind van het boek bij elkaar komen en, na de nodige verwikkelingen, voor een happy end zorgen.
Het verhaal kent gedeeltes waar de vaart goed in zit. Andere stukken vorderen traag en halen de drive om door te lezen weg om dan toch weer over te gaan naar stukken die de aandacht gevangen houden. Het boek staat vol met lessen over effectief leiderschap, creatief management, financieel beleid, modellenwerk en huisinrichting. Eigenlijk een beetje teveel van het goede. Daartussendoor ontwikkelt zich het verhaal.
De schrijfstijl is soms prettig en op andere momenten hoop je op een voortgang in de ontwikkeling. Wat echt stoort, is dat het tijdsverschil tussen Amerika en Nederland omgedraaid is. Aangegeven wordt dat het in Nederland vroeger zou zijn. Later in het boek wordt het wel juist weergegeven. Daarnaast doen ook de gesprekken die gevoerd worden, niet altijd even levensecht aan. Plus de veranderingen die de diverse personages doormaken, worden soms wel erg gemakkelijk bereikt.
Het boek is niet alleen geschreven vanuit het perspectief van de acht belangrijkste personen, maar ook nevenpersonages komen aan het woord. Dat maakt het verhaal fragmentarisch en ook dat haalt het leesplezier weg. Het verhaal geeft aan de ene kant heel veel informatie prijs over traumatische jeugdbelevenissen, maar aan de andere kant wordt er wel heel makkelijk overheen gestapt. Wel zitten er enkele aangename wendingen in het boek wat ervoor zorgt dat het boek boeiend genoeg is om uit te lezen. De titel Verbonden verleden geeft kernachtig een belangrijk thema in het boek weer.
Kortom, Verbonden verleden is de moeite van het lezen waard, maar de inhoud had wat minder gedetailleerd mogen zijn, zodat de vaart die er op sommige momenten zeker was, wat vaker gegarandeerd zou zijn.
★★★
Titel: Verbonden verleden | Auteur: Karin Verhaak-Kersten | Uitgeverij Elikser | Categorie: Familieomans | Verkrijgbaar als: paperback | 362 pagina’s | ISBN13: 9789463653589 | Verkrijgbaar sinds: augustus 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 21-09-2021 | Prijs: €22,50 | Bestellen