Verdwijnende silhouetten


Verdwijnende silhouettenEen roman met een actueel onderwerp 

In Verdwijnende silhouetten maken we kennis met Agnes. Zij komt na de revalidatie van haar gebroken heup in een mantelzorgchalet te wonen bij de boerderij van haar schoonzoon Willem en dochter Elsa. Het is vreselijk wennen op het platteland na haar leven in de bruisende stad Amsterdam. Gelukkig heeft ze met haar kleindochter Fleur een goede band. Ook het leven van kleinzoon Max gaat haar zeer aan het hart.

In de periode dat ze verblijft in het chalet wordt ze gedwongen na te denken over haar leven en ze besluit haar verhaal op te schrijven. In april 2020 laat ze dit lezen aan haar kleindochter. Hiermee start het boek. Daarna doen we een stap terug naar 2019. Er zijn twee verhaallijnen, de ene gaat over Agnes, de andere is een blog die Fleur start, waarbij ze in het begin geen volgers heeft, maar geleidelijk aan het aantal oploopt tot een kleine 200 volgers. Beide verhaallijnen wisselen elkaar af. We lezen over de strijd die ieder op zijn of haar eigen manier voert. De gemeenschappelijke factor is de zoektocht van ieder persoonlijk naar vrijheid, hoewel de belangen lang niet altijd overeenkomen met die van de ander.

Agnes komt langzamerhand bij zichzelf terecht. Ze overdenkt haar leven en ervaart opnieuw de gedwongen keuzes die ze in haar leven heeft moeten maken. De perikelen rond de boerderij waarbij de stikstofuitstoot een grote rol speelt, worden heel herkenbaar beschreven. Waar Fleur strijdt voor vrijheid voor de dieren, voelt vader Willem zich enorm beperkt in zijn manier van boer zijn. Zoon Max strijdt voor zijn eigen vrijheid.

De levens van de mensen op de boerderij en nog enkele andere personages worden herkenbaar en invoelend beschreven. De schrijfstijl van Greta Pauw is prettig en het boek leest vlot. Bijzonder is het hoe ze de strijd van ieder personage heel duidelijk weet te verwoorden. Oude wonden worden opnieuw opengehaald en moeten onder ogen worden gezien, waardoor heling ontstaat. Het centrale thema in Verdwijnende silhouetten is de liefde in allerlei facetten, waarvan de liefde voor dieren een grote plaats inneemt, maar ook de liefde tussen mensen op wat voor manier dan ook, komt voorbij.

Greta Pauw heeft een zeer actueel onderwerp gekozen, dat in deze tijd aan de orde van de dag is. Het verhaal eindigt in april 2020 als de coronacrisis net de eerste lockdown heeft opgeleverd. De zoektocht naar vrijheid levert uiteindelijk een resultaat op dat verrassend is na alle strijd die gevoerd is. Ieder vindt na het doorleven van de pijn uit het verleden op zijn of haar eigen manier bevrijding. Een boek dat veel herkenning oplevert, maar ook enkele aangename leesuren.
palmslag-header

★★★★
Verdwijnende silhouettenTitel: Verdwijnende silhouetten | Leesfragment |  Auteur: Greta Pauw | Uitgeverij: Palmslag | Categorie: familieromans | Verkrijgbaar als paperback | 262 pagina’s | ISBN13: 9789493245334 | Verkrijgbaar sinds: februari 2022 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 12-08-2022 | Prijs: €20,95 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.