Waar vader was


Waar vader wasRecensie Waar vader was door Pierre Peeters:
Waar vader was is na De bagage het tweede boek dat ik van de Oostenrijkse schrijfster Monika Helfer mocht lezen en recenseren.

In dit boek komen personages uit De bagage terug en daarom wil ik het bestempelen als een vervolgboek dat toch los gelezen kan worden. Wanneer je Bagage vooraf leest, zul je merken dat in het huidige verhaal sommige personages terug aan bod komen, waardoor de familiegeschiedenis iets beter gevat kan worden.

Waar in De bagage de familie aan de rand van de maatschappij stond, hebben alle personages hun zaakjes nu heel goed op orde. Vader is na de oorlog bestuurder geworden van een herstellingsoord voor soldaten gelegen op de Tschengla, hoog in de bergen van Voralberg en heeft het daar ongelofelijk goed naar zijn zin. Het grote gebouw is een ware speeltuin voor de kinderen en vader voelt zich vooral in de bibliotheek helemaal in zijn sas.

Aan zijn geluk komt abrupt een einde wanneer zijn echtgenote plots ernstig ziek wordt, hij zich als het ware terugtrekt en een quasi noodlottige beslissing neemt die gelukkig een goede afloop kent!

Waar vader was is een heel mooi eerbetoon aan haar heel zwijgzame vader wiens leven ze wist te reconstrueren en in dit boek een aangrijpend maar indringend beeld wist te schetsen over haar familieleven en hoe de mensen na de oorlog hun leven goed- of kwaadschiks weer op de rails probeerden te krijgen.

De schrijfstijl van dit boek is niet anders dan die van Bagage: geen hoofdstukken, maar een doorlopende tekst zonder moeilijke en ingewikkelde zinconstructies. Ik ben echter geen fan van het heen en weer springen tussen tijdsperiodes en vind dit ietwat storend en moeilijk leesbaar. Niettegenstaande dit kleine minpuntje genoot ik wel van de heel beeldend geschreven gebeurtenissen, feiten, herinneringen, dialogen en zelfs emoties die soms humoristisch werden neergezet.

Het verhaal heeft mij wel geraakt en is voor mij het bewijs dat niettegenstaande het feit dat tegenslagen en met heel wat doorzetting en geloof in jezelf iemand aan zijn weg kan timmeren en na een val uit een diep dal weerbaar kan terugkeren in de maatschappij.

Tevens is het boek ook een ode aan boeken: een leven zonder boeken was voor haar vader ondenkbaar en door boeken kon hij zijn intelligentie, denkwijze en woordenschat aanscherpen.

Het boek werd uitgegeven in een mooie hardcovereditie met op de omslag een jonge vrouw, op de rug gezien, die uitkijkt over de besneeuwde bergen.

Dit heel sterke biografische, hartverwarmende en historische verhaal waardeer ik graag met vier sterren.
Nieuw amsterdam

★★★★
Waar vader wasTitel: Waar vader was | Auteur: Monika Helfer | Vertaling: Ralph Aarnout | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Categorie: familieromans  | Verkrijgbaar als hardcover en als e-book | 176 pagina’s | ISBN13: 9789046828823 | Verkrijgbaar sinds: maart 2022 | Recensent: Pierre Peeters | Datum recensie: 28-05-2022 | Prijs: €21,99 | Bestellen

Nextory plat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.