Drie vrouwen


Recensie: Drie vrouwen door Lore van Dun:

Joy wordt in de jaren 50 in Hongkong verliefd op een knappe marineofficier Edward. Nadat Edward zijn eerste missie heeft volbracht, trouwen ze. Ze verhuizen naar Ierland en krijgen een dochter, Kate. Joy is niet altijd gelukkig in haar relatie met Edward. Hier is hun dochter het slachtoffer van. Veertig jaar later is Kate verhuisd naar Londen, waar ze samenwoont met haar dochter Sabine en haar ouders volledig achtergelaten heeft. Als ook de relatie van Kate op de klippen loopt, stuurt ze Sabine naar haar ouders tijdens de vakantie. Als haar vader daarna achteruitgaat, vertrekt ook Kate weer naar haar ouders. Nu de drie vrouwen weer samen zijn, komen alle spanningen weer naar boven. 

Drie vrouwen is de nieuwste roman van Jojo Moyes. Dit klopt natuurlijk niet helemaal, Uitgeverij De Fontein gaf dit boek namelijk al eerder uit onder een andere titel: Paradijs op aarde. Dit boek schreef Jojo dus al voor haar bestseller Voor jou.

In Drie vrouwen volgen we daadwerkelijk drie vrouwen, dat spreekt voor zich natuurlijk. Deze drie vrouwen zijn Joy, Kate, haar dochter, en Sabine, haar kleindochter. Elk personage heeft haar eigen verhaal en eigen geschiedenis. Als Sabine door haar moeder verplicht wordt om haar vakantie bij Joy te spenderen, heeft ze hier helemaal geen zin in. Joy is in haar ogen een ouderwetse vrouw met honderd regels in haar huis. Toch blijkt na een tijdje dat Sabine helemaal open bloeit. Ze gaat inzien dat haar oma soms redenen heeft voor bepaalde regels en ze gaat vrienden maken.

Kate heeft ondertussen heel wat problemen met haar eigen leven in Londen. Ze krijgt haar leven niet terug op de rails en weet niet wat ze moet doen. Haar nieuwe relatie blijkt niet te zijn zoals verwacht en ook Sabine mist ze heel erg.
Er is een wisselend perspectief tussen de verschillende personages en er is ook een afwisseling tussen heden en verleden. De afwisseling tussen heden en verleden zorgt ervoor dat je heel wat meer te weten komt over Joy. Hoe ze is opgegroeid, wat er allemaal gebeurd is en hoe ze is terecht gekomen bij Edward.

Het wisselend perspectief tussen de drie vrouwen zorgt ervoor dat je ze alle drie heel goed leert kennen. Je weet wat ze over elkaar denken en je merkt ook heel snel waar het misgaat in de communicatie tussen de drie. Het lijkt alsof er een hele grote generatiekloof is, maar eigenlijk willen ze alle drie hetzelfde. Ze kunnen zich alleen niet goed uitdrukken naar elkaar toe.

De cover past niet helemaal bij het verhaal. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in een oud huis. Ik kan mij niet inbeelden wie de personages op de cover zouden kunnen zijn. Een jong koppel is eerder bijzaak in het verhaal en zeker niet iets voor op de cover. Het geeft niet echt de sfeer van het verhaal weer.
Drie vrouwen is een mooie aanvulling op de andere boeken van Jojo Moyes, maar het kan het succes van Voor jou niet evenaren.


★★★
Titel: Drie vrouwen | Auteur: Jojo Moyes | Uitgeverij De Fontein | Categorie: feelgoodromans | Verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek | 464 pagina’s | ISBN13: 9789026141379 | Verkrijgbaar sinds: 13-10-2020 | Recensent: Lore van Dun | Datum recensie: 27-11-2020 | Prijs: €12,99, luisterboek 14.99 en e-book €9.99 | Bestellen