Dromen van Italië


Recensie Dromen van Italië door Lore van Dun:
Een huis kopen in Italië voor één euro, het lijkt de droom van heel wat mensen. Montenello maakt die droom waar. De enige voorwaarde is dat de kopers hun nieuwe huis binnen drie jaar renoveren en ook een belangrijke rol spelen in het kleine dorpje. Salvio, de burgemeester, wordt overspoeld met aanvragen. Uit alle aanvragen worden er drie geselecteerd die de kans krijgen. Zo is de eerste vrouw Mimi, pas gescheiden, en voor haar de kans om na de scheiding haar eigen leven op te bouwen. Daarnaast is er Elise, die al jaren met haar vriend aan een huis probeert te komen. Als ze besluit voor Italië te kiezen, haakt haar vriend af. Als laatste zijn er Edward en Gino. Hun relatie zit een beetje in het slop dus ze zoeken een nieuwe uitdaging. Al deze mensen gaan de uitdaging aan om een huis te renoveren. Naast deze mensen komen er nog wat mensen terug die een verleden hebben met Montenello. Augusto, de assistent van Salvio, lijkt na de komst van al deze mensen gemengde gevoelens te hebben. Wat lijkt hij te verbergen?

Dromen van Italië wordt verteld vanuit heel wat verschillende perspectieven. Zo zijn er alle kopers en Salvio van waaruit we lezen. Dit zorgt ervoor dat we iedereen heel goed leren kennen. We lezen wat de aanleiding is van iedereen om zich in te schrijven. We weten met welke problemen en vooroordelen ze te maken krijgen. Toch zijn ze allemaal vastbesloten om voor deze droom te gaan. Daarnaast lezen we hoe Salvio alle veranderingen meemaakt.

Via Salvio krijgen we ook het verhaal van Augusto mee. Het is al meteen duidelijk dat hij gemengde gevoelens heeft bij het komen van bepaalde mensen. Als lezer word je in spanning gehouden over wat er juist aan de hand is. Dit zorgt ervoor dat het verhaal niet helemaal voorspelbaar is. Het is duidelijk dat er nog iets speelt, maar we weten niet wat.

Naast alle kopers en Salvio weet ook doona Carmela, de moeder van Salvio, een belangrijke rol in het verhaal te spelen. Ze speelt graag matchmaker en gaat zo bepaalde mensen aan elkaar voorstellen. Iedereen is er goed door geholpen, maar ook bepaalde gevoelens krijgen zo de kans om te groeien. Naast liefde is er ook heel veel plaats voor nieuwe vriendschappen. Het dorpje leeft helemaal op. Je voelt je als lezer ook helemaal mee in het verhaal. Je loopt mee door het stadje en beleeft alles samen met hen.

Een minpuntje aan het verhaal vind ik het einde. Het verhaal voelde voor mij nog helemaal niet af. De personages zijn nog maar net begonnen met hun verbouwingen. Stoten ze nog tegen problemen, is de droom wel echt een droom en hoe gaat het verder met alle relaties en nieuwe vriendschappen. De epiloog geeft al wel een beetje een beeld, maar toch had het verhaal voor mij nog wat langer mogen zijn. Of zou er nog een tweede deel komen? Ik weet het niet en dat maakt het verhaal voor mij niet helemaal af.

Dromen van Italië is het perfecte zomerboek! Je voelt je in Italië, je leeft mee met de personages en je sluit samen met hen nieuwe vriendschappen. Het verhaal is voor mij niet helemaal af, maar laat wel de ruimte voor een tweede deel, wat ik dan ook zeker zou lezen.

★★★
Titel: Dromen van Italië | Auteur: Nicky Pellegrino | Uitgeverij De Fontein | Categorie: feelgoodroman | Verkrijgbaar als paperback en e-bo0k | 336 pagina’s | ISBN13: 9789026151620 | Verkrijgbaar sinds: 14-07-2020 | Recensent: Lore van Dun | Datum recensie: 21-08-2020 | Prijs: €20,00 e-book €12.99 | Bestellen