Hemelse modder


Recensie Hemelse modder door Antoinette van Steeg:
Gaby Rasters heeft haar naam inmiddels waargemaakt op de Nederlandse markt. Haar boeken worden veel gelezen en besproken. Nu is haar laatste boek Hemelse modder uitgekomen. Ik keek reikhalzend uit naar haar nieuwe boek.

Vanaf het eerste hoofdstuk weet Rasters de lezer in het verhaal te trekken en is de toon gezet. Iselle en Dagmar zijn inmiddels volwassen, maar als kind werden ze wees, nadat hun ouders bij een auto-ongeluk, waarbij zij ook in de auto zaten, omkwamen. Hun tante heeft de meiden opgevoed, maar inmiddels is zij ook overleden.

De zussen zijn heel verschillend. Waar Iselle een eigen sportschool heeft en op haar lijf en voeding let, is Dagmar daar totaal niet mee bezig en worstelt zij met haar gewicht en voedingspatroon. Elk jaar bezoeken ze het graf van hun ouders en met kerst maken ze het toetje hemelse modder dat hun vader voor het gezin maakte.

Toch hebben de zussen zo hun onderlinge problemen, ondanks hun hechte band. Dan loopt de relatie van Dagmar op de klippen en heeft Iselle twee mannen die in haar geïnteresseerd zijn.

Uiteindelijk zullen de zussen keuzes in hun leven moeten maken. Zo gaat Dagmar met een vriendin van Iselle naar het buitenland en zoekt Iselle balans in haar relatie tussen de twee mannen. Zullen de zussen de stabiliteit en het geluk in het leven vinden waar ze beiden naarstig naar op zoek zijn?

Hemelse modder wordt getypeerd als een kerstverhaal, maar ik vind dit niet zozeer een kerstverhaal. Het speelt zich wel deels rond kerst af, maar de boodschap van het verhaal voelt niet echt zo typisch kerst gerelateerd aan. Voor mij is het een roman met een mooie boodschap, die Rasters op de haar zo wel bekende manier aan het papier heeft toevertrouwd. Toch vind ik het niet het beste boek van de auteur. Hou me vast zoals je was en Nooit meer bang vond ik toch meer emotie kennen, mede misschien omdat ze op een waargebeurde gebeurtenis gestoeld zijn.

Gaby Rasters begint Hemelse modder sterk en je voelt direct met de jonge Iselle en Dagmar mee. Het verdere verloop van het verhaal vond ik voorspelbaar en het kende niet de sterke uitwerking zoals ik ken van haar voorgaande boeken. Maar Hemelse modder is een boek dat lekker wegleest door de vlotte verhaallijn die afwisselend vanuit Iselle en Dagmar wordt verteld. Iselle’s rol is het grootst in het boek, maar dat maakt voor het verhaalverloop niets uit.

Thema’s als loslaten, liefde, hoop, doorzettingsvermogen en zelfacceptatie komen aan bod in Hemelse modder. Naast de problemen waar Iselle en Dagmar tegenaan lopen, zie je dat ook bij de andere personages. Ieder heeft zijn rugzak, zonder dat het de vaart uit het verhaal haalt.

Hemelse modder vind ik een heerlijke roman om tussendoor te lezen. Het is een verhaal dat ik graag in één keer wilde lezen, ook al heeft het mijn hoge verwachtingen dit keer niet helemaal waargemaakt. Ik kijk zeker uit naar haar volgende boek, want ik vind Rasters een van de betere Nederlandse auteurs in dit genre.
★★★
Titel: Hemelse modder | Leesfragment | Auteur: Gaby Rasters | Uitgeverij Boekerij | Categorie: feelgoodromans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 304 pagina’s | ISBN13: 978902258648 | Verkrijgbaar sinds: 15-09-2020 | Recensent: Antoinette van Steeg | Datum recensie: 02-12-2020 | Prijs: €15.99 en e-book € 4.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.