Het begin van de rest van je leven


Recensie: Het begin van de rest van je leven door Lore van Dun:
Drie bijzondere vrouwen, drie bijzondere verjaardagen, en het jaar dat erop volgt.

In Het begin van de rest van je leven maken we kennis met drie vrouwen. Ze vieren alle drie hun verjaardag op dezelfde dag, en dit jaar extra bijzonder, ze worden namelijk dertig, veertig en vijftig. De gebeurtenissen op deze verjaardag zorgen ervoor dat ze alle drie een speciaal jaar tegemoet gaan.

Ginger wordt dertig, dat viert ze echter niet zoals ze op voorhand nauwkeurig had gepland. Dit had de eerste dag van haar nieuwe leven moeten zijn, waarom lijkt het dan alsof ze afstevent op een totale ramp?

Sam wordt veertig en is eindelijk zwanger na jaren van proberen. Juist op de ochtend van haar verjaardag breekt haar vruchtwater en slaat de paniek toe: kan ze wel een goede moeder zijn?

Als laatste is er Callie, zij wordt vijftig. Dit gaat gepaard met een groot feest in haar huis te Dublin. Halverwege het feest staat er iemand voor de deur, die haar perfecte leven helemaal op zijn kop zet.

Een nieuwe Cathy Kelly, daar was ik heel benieuwd naar! Ik leerde haar kennen door haar boek Tussen zussen. De verwachtingen voor dit nieuwe boek waren hooggespannen.

Het begin van de rest van je leven is opgebouwd uit drie losse verhalen. De vrouwen kennen elkaar niet en de drie verhaallijnen staan perfect op zichzelf. In ieder hoofdstuk lezen we afwisselend het verhaal van een van de drie vrouwen. Ieder verhaal begint met een gebeurtenis die hun leven meteen verandert. Ze moeten hun leven herzien en terug opbouwen rond deze gebeurtenis. Iedere keer krijgen we een inkijk in het hoofd en leven van een van de vrouwen. Zo leren we ze heel goed kennen.

Ginger, Sam en Callie leveren allemaal hun eigen strijd. Het zijn zeer sterke vrouwen die weten wat ze willen, ook al gebeuren er zoveel onverwachte gebeurtenissen in hun leven. Ze laten zich niet zomaar doen en strijden voor wat ze willen. Dit is dan ook een heel mooi verhaal dat heel wat moeilijke onderwerpen aanhaalt. Cathy Kelly schuwt geen enkel onderwerp. De basis voor deze moeilijke momenten door te komen zijn natuurlijk liefde, familie en vriendschap, maar ook deze drie dingen zijn niet altijd vanzelfsprekend.

Elke vrouw zit in een hele andere fase in haar leven door de leeftijdsverschillen. Hierdoor krijgen we echt drie verschillende verhalen waarin elke lezer zich in minstens één personage wel zal herkennen. Dit zorgt ervoor dat je echt verder wilt lezen, je krijgt een bepaalde band met de personages. Sympathie, maar ook heel veel respect voelde ik.

Op het einde van het verhaal komen de drie verhaallijnen toch nog samen. Omdat het zolang duurde, wist ik niet of het nog ging komen. Het samenkomen is een leuke toevoeging van het verhaal, maar voor mij persoonlijk heeft het geen meerwaarde. De drie vrouwen staan zo sterk op zichzelf dat ze eigenlijk elkaar niet nodig hebben.

Het begin van de rest van je leven is een pracht van een feelgoodverhaal. Het is het verhaal van drie sterke vrouwen die vechten voor hun eigen geluk. Ze hebben de nodige tegenslagen, maar laten zich daardoor niet doen. Het samenkomen van de verhaallijnen vond ik mooi, maar een beetje te ver gezocht. Daarom krijgt dit boek een mooie vier sterren van mij.

★★★★
Titel: Het begin van de rest van je leven | Leesfragment | Auteur: Cathy Kelly | Uitgeverij Boekerij | Categorie: Feelgoodromans | Verkrijgbaar als Paperback en E-book| 416 pagina’s | ISBN13: 9789022587294 | Verkrijgbaar sinds: 4 september 2019 | Recensent: Lore van Dun | Datum recensie: 29-10-2019 | Prijs: € 17,99 (E-book €9,99) | Bestellen