Het winterse avontuur


Het winterse avontuurRecensie Het winterse avontuur door Hannie van Grol:
Een romantisch mysterie op de Amsterdamse grachten

Lee Fitch heeft zich met haar zoontje Jasper van 5 jaar oud, na haar loopbaan als oorlogsfotograaf in Syrië, gesetteld in Amsterdam. Ze richt zich nu op fotoshoots van celebrity’s en is daar heel succesvol in. Wel draagt ze een diep geheim met zich mee dat dateert uit haar laatste missie samen met Harry Cunningham. Ze wil niets meer met hem te maken hebben.

Dan vindt ze in de mand van haar fiets een boek met de noodkreet “Help me” erin. Ze spoort de schrijver op om duidelijk te krijgen wie dit boek achter heeft gelaten en die boodschap erin geschreven heeft. Dat is het begin van een speurtocht die ze onderneemt, wat ook de nodige gevolgen heeft op liefdesgebied en ze met haar oorlogstrauma’s geconfronteerd wordt. Als lezer ontdek je stukje bij beetje wat er zich in Syrië heeft afgespeeld. Haar poging om de pijnlijke gebeurtenissen weg te stoppen, faalt.

Karen Swan heeft al meerdere boeken op haar naam staan. Met dit boek richt ze de aandacht op Amsterdam in een winterse setting. Bijzonder is het dat ze de Nederlandse gebruiken als het sinterklaasfeest en de Friese Elfstedentocht een grote rol laat spelen. Ze heeft zich terdege verdiept in die puur Hollandse tradities en er een zeer lezenswaardig verhaal omheen geweven.

Het winterse avontuur is een boek dat balanceert tussen een feelgoodverhaal en een psychologische roman. Dat laatste voornamelijk door de confrontaties waarmee Lee te maken krijgt en haar behandelingen bij dokter Hansje. Maar niet alleen Lee heeft haar geheimen, meerdere personages kampen met problemen die langzaamaan worden uitgewerkt en tot de nodige botsingen leiden. Het maakt het boek tot een roman met een gelaagdheid die zorgt voor een dieper niveau dan puur een feelgoodverhaal.

De schrijfstijl van Karen Swan is onderhoudend. Het boek leest vlot en door de verschillende thema’s (oorlog, PTSS, mensenhandel, vriendschap, liefde) die in Het winterse avontuur opgevoerd worden, blijft het boeien van het begin tot het eind. Ook het oorlogstrauma dat pas op het laatst helemaal duidelijk uitgewerkt is, houdt de spanning erin. De personages zijn goed uitgediept en hebben allemaal een duidelijke rol in het verhaal. Af en toe voelt de tekst wat te beschrijvend aan, maar dan weer worden we meegesleept in de ontwikkelingen en zit de vaart er weer volop in.

Het winterse avontuur is een boek dat intrigeert door de gevarieerde thematiek, dat boeit door de goed opgebouwde spanning en dat de aandacht gevangen houdt door de verschillende liefdesperikelen en mysteries. Het verhaal balanceert tussen geheimzinnigheid, spanning en feelgood. Uiteindelijk slaat de weegschaal door naar feelgood, wat ervoor zorgt dat je het boek met een tevreden gevoel dichtslaat.

Xander uitgevers
★★★★
Het winterse avontuur bolTitel: Het winterse avontuur | Leesfragment | Auteur: Karen Swan | Xander Uitgevers | Categorie: feelgoodromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 446 pagina’s | ISBN13: 9789401615556 | Verkrijgbaar sinds: december 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 21-01-2022 | Prijs: € 18,50 en e-book € 9,99 | Bestellen

ebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.