Liefde met vertraging


Recensie Liefde met vertraging door Sonja Hubregtse:

Liefde met vertraging is een romantisch verhaal over Nadia Fielding, 29 jaar en werkzaam in de kunstmatige intelligentie. Zij probeert elke dag weer de trein van half acht te halen om naar haar werk te gaan, maar heel vaak lukt dat nét niet doordat ze zich verslaapt. Toch is Daniel haar opgevallen. Daniel Weissman, 30 jaar en werkzaam als ingenieur. Hij neemt wél elke ochtend de trein van half acht. Wanneer Nadia door haar vriendin Emma geattendeerd wordt op een berichtje in de rubriek ‘Aansluiting gemist’ (voor en door OV-reizigers): ‘Aan dat leuke meisje met de koffievlekken op haar jurk. Ik ben die gast die altijd bij de deur staat… Zin in een drankje?’ begint ‘het nieuwe regime vo31or een beter leven’ nu echt voor Nadia.

Liefde met vertraging is een heerlijke feelgoodroman over toeval en het mislopen van elkaar. Het verhaal leest vlot en als lezer zit je meteen in het verhaal. Het boek lees je vanuit beide personages (Nadia en Daniel). Dit is duidelijk gemaakt doordat de hoofdstuktitels met de betreffende persoon aangeduid wordt. De karakters leer je, naarmate je verder komt in het boek, steeds beter kennen en begrijpen.

Je leeft als lezer met beide personen mee. Doordat je van beiden hun eigen belevenissen en ervaringen leest, weet je meer dan het andere personage. Ik betrapte mezelf er soms op dat ik me zat te ergeren aan Nadia als ze weer te laat was, waardoor wij als lezer een romantische situatie misliepen.
Iedere keer baal je als ze elkaar net weer mislopen, maar door omstandigheden gebeurt dit telkens weer. Je vraagt je af of ze elkaar ooit zullen spreken. Het duurt vrij lang voordat er iets romantisch gebeurt, maar dat zorgt ervoor dat je het boek niet weg kunt leggen, omdat je als lezer telkens weer verwacht dat de ontmoeting snel plaats zal vinden. Je wordt zeker nieuwsgierig naar het romantische moment. En als dat moment dan zo dichtbij is….gaat het toch weer anders dan verwacht. Zouden Nadia en Daniel wel een date gaan krijgen?

Naast de gebeurtenissen van Nadia en Daniel komen ook vriendschap, jaloezie en geheimen onderling aan bod in het verhaal. Dit zorgt ervoor dat het zeker niet eentonig is en dat sommige verhaallijnen in elkaar overlopen. De schrijfster heeft deze verhalen perfect vloeiend in elkaar over laten lopen. Ook heeft zij, naar mijn mening, een statement willen maken in de #MeToo-discussie van dit moment, waarbij personages hier open over praten. Tevens laat de schrijfster zien dat het moment van ‘uit de kast komen’ bij homoseksualiteit lastig kan zijn.

Zelf vond ik de berichtjes tussendoor in ‘Aansluiting gemist’ erg origineel. Hierdoor leek het net alsof deze berichten aan jou, als lezer, waren gericht en werd je bijna blij als er weer een boodschap te lezen was. Zelf heb je wel door dat het niet echt gebeurd kan zijn, aangezien er bij elke situatie wel iets misgaat, maar daardoor is het verhaal heerlijk luchtig. Tevens zorgen de hilarische momenten (vooral van Nadia) ervoor dat er een lach op je gezicht verschijnt.

Een hartverwarmend verhaal dat iets langer duurt, maar toch te snel uit is…

★★★★★
Titel: Liefde met vertraging | Leesfragment | Auteur: Laura Jane Williams | Uitgeverij HarperCollins | Categorie: feelgoodroman | Uitvoering: paperback | 352 pagina’s | ISBN: 9789402705461 | Verkrijgbaar sinds: 07-07-2020 | Recensent: Sonja Hubregtse | Datum recensie: 31-07-2020 | Prijs: €17,99 | Bestellen