Schijn door mij


SchijndoormijRecensie Schijn door mij door Hannie van Grol:
Open je gordijnen, laat het licht binnen

Camille is psycholoog en is gespecialiseerd in verzamelstoornissen. Ze helpt mensen die verslaafd zijn aan verzamelen, om hun leven weer op de rit te krijgen. Ze bezoekt hen thuis en helpt hen door heel kleine stapjes te zetten, weer deel te nemen aan het gewone leven. Het vraagt veel psychologisch inzicht, maar tevens veel geduld om deze mensen zover te krijgen. Omdat haar moeder vroeger ook last had van extreem verzamelen, is ze al van jongs af aan bekend met dit fenomeen.

Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken is ze tevens gestart met een podcast Let in the Light. Zo komt ze in contact met Eli Rand, die een afvalbedrijf runt. Hij wil deze onderneming sponsoren. In het begin verloopt de samenwerking stroef en ontdekt ze tot haar schrik dat hij ook een verzamelverleden heeft. Maar het zorgt er ook voor dat ze steeds meer geconfronteerd wordt met haar eigen trauma, waar ze uiteindelijk niet meer omheen kan. Gaat ook voor haarzelf het licht weer schijnen?

Schijn door mij is het Nederlandse debuut van Cynthia Ruchti. Ze heeft al diverse niet vertaalde bestsellers op haar naam staan. Haar boeken worden gekenmerkt door hoop en uitzicht op een beter leven. In dit boek beschrijft ze een origineel onderwerp: verzamelwoede. Je krijgt een inkijkje in het leven van mensen met deze stoornis door letterlijk achter hun voordeur mee te kijken naar de opgestapelde goederen en hun beweegredenen om hieraan vast te houden. Camille zoekt naar het motief voor deze ontsporing en probeert op die manier kleine veranderingen op gang te brengen.

Het boek leest gemakkelijk, mede door de korte hoofdstukken. Maar het verhaal mist soms vaart, waardoor het moeilijk is om de aandacht erbij te houden. Heel gedetailleerd wordt de aanpak beschreven, hoe benader je deze mensen en welke methode kan bij een bepaald persoon het beste gebruikt worden. Naar het eind van het boek toe komt er meer vaart in het verhaal, wat ervoor zorgt dat je door blijft lezen. De wending in het slot is zeker verrassend en origineel te noemen. Ook door het boek heen groeit het geloof en wordt er een boodschap van hoop afgegeven. Maar ook andere thema’s als rouw, verdriet en liefde spelen een grote rol.

Schijn door mij is een boek met een christelijke inslag, dat getuigt van veel psychologisch inzicht in een origineel onderwerp, namelijk de stoornis extreem verzamelen. Ook de hier en daar gebruikte humor verlevendigt het verhaal. De hoop die uit het boek spreekt, is dat er genezing mogelijk is als het licht weer mag gaan schijnen als gordijnen opengaan (hier ook letterlijk bedoeld) en hulp van anderen en God toegelaten wordt.
Kok Boekencentrum

★★★
SchijndoormijTitel: Schijn door mij | Auteur: Cynthia Ruchti | Uitgeverij: KokBoekencentrum | Categorie: Feelgoodromans | Verkrijgbaar als paperback en e-book | 334 pagina’s | ISBN13: 9789029731034 | Verkrijgbaar sinds: oktober 2021 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 20-11-2021 | Prijs: €21.99, e-book €9.99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.