Tussen de regels door


Tussen de regels door 3dRecensie Tussen de regels door door Hannie van Grol:
Alleen de waarheid maakt gelukkig

De vijf hoofdpersonen in dit boek krijgen op raadselachtige wijze een uitnodiging voor een verhalengenootschap in The Fifth Avenue Story Society in hartje New York. Niemand weet van wie de uitnodiging afkomstig is en wat de bedoeling is van deze bijeenkomst. Omdat ze erg nieuwsgierig zijn naar het hoe en waarom, besluiten ze de volgende weken weer bij elkaar te komen. Langzamerhand wordt het voor iedereen een wekelijks ‘uitstapje’ waar ze erg naar uitkijken. Ze eten samen en praten over zaken die hen bezighouden.

De vijf personen lijken willekeurig uitgenodigd te zijn en niets met elkaar te maken te hebben. Alleen Lexa, de Personal Assistant van een succesvolle hamburgerfabrikant, komt daar haar ex Jett tegen. Hij is werkzaam op de universiteit en druk bezig zijn proefschrift af te ronden. De andere drie personen kennen geen van de anderen die daar aanwezig zijn. Chuck is taxichauffeur bij Ueber en heeft een contactverbod gekregen, hij mag zijn kinderen niet meer zien. Coral is de rijke erfgename van een cosmeticabedrijf en heeft korte tijd geleden haar aanstaande man, een prins, tijdens de huwelijksplechtigheid in de steek gelaten. Ed is de laatste van het gezelschap. Hij probeert het verhaal over zijn grote liefde Esmeralda op papier te zetten.

Tussen de regels door is opgedeeld in korte hoofdstukken, die telkens vanuit een ander perspectief zijn geschreven. Boven ieder gedeelte staat de naam van de desbetreffende persoon vermeld. We leren hen ook kennen buiten de bijeenkomsten op maandagavond en langzamerhand wordt duidelijk dat ieder van hen wel een geheim met zich meedraagt. Stukje bij beetje komen we erachter wat de vijf mensen te verbergen hebben. Soms wordt het levensverhaal makkelijk verteld, maar af en toe zijn er ook de nodige confrontaties tussen hen. Maar steeds weer blijkt dat het uiteindelijk prijsgeven van het lang verborgen ‘verhaal’ voor de nodige opluchting zorgt. En waar kan dat beter plaatsvinden dan in een verhalengenootschap?

Het boek leest heel vlot weg, de schrijfstijl van Rachel Hauck is prettig en heel toegankelijk. Wel is het in het begin lastig om de vijf personen uit elkaar te houden, maar na een aantal bladzijden is ook dat geen probleem meer. De geheimen worden langzamerhand ontrafeld, maar pas op het eind van het boek wordt de ware toedracht helemaal onthuld. En dat zorgt ervoor dat je door wilt lezen. De ontwikkeling die eenieder doormaakt, is een groeiproces met vallen en opstaan. Op het eind van het boek blijkt dat we te maken hebben met een echte feelgood. Alles loopt uiteindelijk goed af en iedereen is opgelucht als zijn of haar ‘verhaal’ verteld is en de waarheid boven tafel is gekomen.

Buiten dat we te maken hebben met een feelgood, zit er ook een christelijk tintje aan. Voor diegenen die hiermee opgegroeid zijn, zal dat een extra toevoeging geven aan het verhaal. Wel komt de ‘verlossing’ door de Heer als een Deus ex machina het verhaal binnen. Dat neemt niet weg dat het boek prettig leest en nieuwsgierig maakt naar de afloop. Het is een verhaal waarin geloof, hoop en liefde (en vriendschap) een grote rol spelen. Het verhaal zet ook aan tot nadenken hoe je zelf tot een oplossing was gekomen in de voorkomende situaties en of je ook op de manier gehandeld zou hebben. Tussen de regels door (een zeer toepasselijke titel) is een boek dat zorgt voor een aantal aangename leesuurtjes, een echte feelgood met een christelijke inslag.
★★★
Titel: Tussen de regels door | Leesfragment | Auteur: Rachel Hauck | KokBoekencentrum  Uitgevers | Categorie: feelgoodromans | Verkrijgbaar als: paperback en e-book | 416 pagina’s | ISBN13: 9789029730167 | Verkrijgbaar sinds: 10-11-2020 | Recensent: Hannie van Grol | Datum recensie: 30-11-2020 | Prijs: € 22,99 , e-book € 9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.