Vals zingend schaap


Vals zingend schaapRecensie Vals zingend schaap door Sandra Hutchison:
Een autist is ook maar een mens 

Silvia Toebak (1970) schreef eerder al de romans Een zomer met Kim Bokaviet (2013) en De uitburgering van Friedjof Madsen (2014) en kreeg lovende recensies over haar werk. Nu komt ze met een derde roman, met de bijzondere titel Vals zingend schaap.

Vals zingend schaap gaat over een jonge vrouw die haar weg probeert te vinden in onze vaak veel te drukke, haast hysterische, maatschappij. Waar ieder mens overprikkeld dreigt te raken door geluidsoverlast en je al snel het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij hoort. Waar op anders zijn een taboe lijkt te rusten en waar menig mens zich eenzaam voelt.

Josefien Lukken heeft een kantoorbaan waar ze prima lijkt te functioneren. Totdat ze een nietmachine richting het hoofd van een collega gooit. Ze krijgt haar ontslag en moet op komen draven bij de kortzichtige hulpverlener Hans. Wat te verwachten viel gebeurt, Josefien krijgt de stempel Autist. Gelukkig is Josefien niet voor één gat te vangen en blijft ze gewoon heerlijk zichzelf.

Hans staat op en doet de deur voor mij open. Ik blijf zitten en zeg: ‘Hoorde je niet wat ik zei? Ik was een meisje dat poesjes het allerliefste op de hele wereld vond en werd gedwongen om ze te doden!’ ‘Josefien’, Hans kijkt me aan, ‘dat is verschrikkelijk, maar daar kan ik je niet mee helpen. Ik ga over de dagelijkse dingen.’ – Silvia Toebak

In deze feelgoodroman wordt het leven van een autist op een aangename manier in beeld gebracht. Als lezer heb je al snel je hart verloren aan hoofdpersonage Josefien Lukken. Hoewel het verhaal een vrij trage opbouw heeft en er ogenschijnlijk weinig gebeurt, is het boek inhoudelijk echt een interessant boek om tenminste één keer geduldig te lezen. De dialogen zullen je zo nu en dan zeker een glimlach op je gezicht bezorgen. Wat mij betreft hadden er nog veel meer feelgood momenten en humor in mogen zitten.

Dit bijzondere verhaal voelt eigenlijk doodgewoon en daarin zit ook direct de kracht van deze roman. Ik weet bijna zeker dat iedere lezer wel iets van zichzelf zal herkennen in Josefien. De roman smaakt dan ook naar meer en ik zou het dan ook niet vreemd vinden als Silvia Toebak dit hoofdpersonage verder uit zou diepen in een vervolg op Vals zingend schaap. Ik zou het zeker gaan lezen.
Palmslag logo

★★★★
Vals zingend schaapTitel: Vals zingend schaap | Auteur: Silvia Toebak | Uitgeverij Palmslag | Categorie: feelgoodromans | Uitvoering: paperback | 182 pagina’s | ISBN13: 9789493059818 | Verkrijgbaar sinds: 26-02-2021 | Recensent: Sandra Hutchison | Datum recensie: 18-04-2021 | Prijs: €17.50 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.