Wat we achterlaten


Wat we achterlatenRecensie Wat we achterlaten door Jolanda Kalkman:
Wanneer Georgia na haar scheiding net teruggekeerd is in Colorado om zich terug te trekken in het landhuis van haar overleden oma, loopt ze in de plaatselijke boekwinkel tegen een man aan die haar vraagt, of de cover van twee verschillende boeken van Noah Harrison niet heel erg veel op elkaar lijken. Georgia bevestigt dit, maar kan het niet laten om erachteraan te zeggen dit niet alleen de covers maar ook de verhaallijnen hetzelfde zijn: jongen ontmoet meisje, ze worden verliefd, het noodlot slaat toe, er gaat iemand dood, een rechtbankdrama en nog wat onbevredigende maar poëtische seks… Wat ze dan nog niet weet, is dat de man de auteur zelf is. Hier komt ze pas achter wanneer ze in het landhuis haar moeder aantreft. En zij is niet alleen, ook de uitgever van haar overleden oma is aanwezig. Haar moeder is namelijk van plan om het onaf geschreven boek van haar oma uit te laten brengen en het einde wil ze laten schrijven door niemand anders dan…Noah Harrison!

Wat we achterlaten is een heerlijk romantisch verhaal vol verschillende emoties. Want naast het verhaal van Georgia, dat zich in het nu afspeelt, lees je ook over het tragische leven van Georgia’s oma, Scarlett. Zij woonde in 1940 in Engeland, waar ze samen met haar zus bij de door vrouwen geleide RAF werkte. Wanneer ze samen terugkomen van verlof, krijgen ze een lift van een Amerikaanse piloot, Jameson Stanton. Vanaf het eerste moment is ze compleet van slag van hem (en hij van haar). Maar kan ze wel een relatie aangaan met een piloot, wetende dat hij elke avond neer zou kunnen storten?

Ik heb erg genoten van dit boek. Wat we achterlaten is met recht een prachtige roman. Het is van tijd tot tijd een heerlijke zwijmelroman, waarbij de oplopende spanningen tussen de personages van de bladzijden af spetteren. De auteur heeft namelijk de kracht om de personages en omgevingen zo kleurrijk en echt te omschrijven, dat je het zo voor je kunt zien. Nu is Noah volgens de omschrijvingen niet echt mijn droomman, aantrekkelijk is hij wel!
Wat erg goed aan het boek is, is dat er niet alleen gezwijmeld wordt, maar dat er ook een serieus verhaal in verwerkt is. Het verhaal van Scarlett laat je zeker niet koud. Vooral de onverwachte wendingen aan het einde van het boek bezorgden mij kippenvelmomenten en zorgden voor een onverwachte ontknoping.
Verder is het Rebecca Yarros gelukt humor in het verhaal te schrijven, waar ik vooral in het begin om kon lachen. Later werd het verhaal serieuzer, maar gelukkig kwam tegen het eind de humor weer terug, zodat ik het boek met een glimlach kon dichtslaan.

Het verhaal wisselt steeds van heden naar verleden. In het begin had ik echt het gevoel dat ik twee verschillende verhalen zat te lezen (wat eigenlijk ook wel weer passend is bij het boek, maar daar kom je zelf wel achter wanneer je het gaat lezen). Daarnaast wordt er ook afwisselend vanuit de verschillende personages geschreven. Gelukkig kun je aan het begin van elk hoofdstuk wel duidelijk zien vanuit wie er geschreven is. Tussendoor lees je ook nog verschillende brieven uit het verleden. Deze brieven zorgen ervoor dat de verhaallijnen mooi samenkomen, zodat alles bij elkaar een mooi geheel vormt. Kortom, een boek dat je maar moeilijk weg kunt leggen wanneer je er eenmaal in begonnen bent!

Zomer en Keuning logo

★★★★★
Wat we achterlaten bolTitel: Wat we achterlaten | Auteur: Rebecca Yarros | Leesfragment | Oorspronkelijke titel: The Thinks We Leave Unfinished | Vertaling: Jacodine van de Velde | Uitgeverij: Zomer & Keuning | Categorie: feelgoodromans | Verkrijgbaar als: paperback, e-book en luisterboek | 512 pagina’s | ISBN13: 9789020544800 | Verkrijgbaar sinds: 25 november 2021 | Recensent: Jolanda Kalkman | Datum recensie: 11-01-2022 | Prijs paperback: €17,50, e-book: €9,99, luisterboek: €9,99 | Bestellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.